ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Язва на дванадесетопръстника

Язва на дванадесетопръстника

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Язва на дванадесетопръстника
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е язва на дванадесетопръстника

Язвата на дванадесетопръстника представлява хронично рецидивращо заболяване, което причинява дефект в дуодендалната лигавица.

Дванадесетопръстникът представлява началната част на тънките черва. Той е познат още като дуоденум, а другите две части на червата се наричат илеум и йеюнум. Има С-образна форма и е дълъг около 30 см, като свързва долната част на стомаха и йеюнума.

Дванадесетопръстникът е важна част от храносмилателната система, защото именно в него се продължава процесът на смилане на храната, който е започнал в устата и стомаха. Освен това в него се вливат изходният канал на панкреаса и общият канал на жлъчката и черния дроб. Така се подпомагат допълнително храносмилателните функции.

Механизмът на възникване на язва на дванадесетопръстника се обуславя с увеличение на агресивните фактори в областта и намаляване на защитните функции. Според някои изследвания при язвата на дуоденома се увеличават количеството клетки, които продуцират пепсин. Това става причина за двойното увеличение продуцирането на солна киселина.

Причини за язва на дванадесетопръстника

Язвата на дванадесетопръстника се среща много често и засяга повече мъже отколкото жени. За възникването на този вид язва от голямо значение имат следните фактори:

Генетични фактори, които са основен момент при възникването на язва на дванадесетопръстника. Този факт е подкрепен от много високия процент на болните, при които се отчита сериозна фамилна обремененост. Учените също твърдят, че хората с нулева кръвна група боледуват 3 пъти по-често от язва на дванадесетопръстника. Това твърдение се обуславя с намалената секреторна активност на отделни кръвногрупови антигени.

Факторите на външната среда също до голяма степен причиняват образуването на язвата. Това са отрицателните емоции и множеството стресови ситуации, тютюнопушене и алкохолните злоупотреби, неправилното хранене и консумацията на много пикантни храни и подправки.

Друг много важен фактор е заразяването с Хеликобактери пилори. Твърди се, че този организъм формира дефекта в дуодендалната лигавица, като предизвиква дуоденит и гастрит, причинявайки сериозно увреждане на клетките. Хеликобактер пилори произвежда токсични субстанции за лигавицата на гастроинтестиналния тракт.

Симптоми при язва на дванадесетопръстника

Симптомите на заболяването включват появата на редица оплаквания и промени. Най-често срещаните са гадене и диария, коремна болка и издуване, слабост, треска и загуба на килограми, втрисане и общо неразположение, лош апетит и болки в стомаха, които са по-силно изразени в долната му част. В много случаи се получава усещане за горене в гърлото и напълняване, събуждане от болка нощем.

Трябва да се отбележи, че болката, която язвата на дванадесетопръстника предизвиква, е много силна и в редица случаи – нетърпима. Болните усещат дискомфорт няколко часа след прием на някои лекарства, цитрусови плодове и кафе.

Диагностициране на язва на дванадесетопръстника

Крем супа от картофи

В повечето случаи диагнозата язва на дванадесетопръстника се поставя на база симптомите на пациента. Все пак е необходимо да се направят изследвания, които да потвърдят първоначалните съмнения.

Ендоскопското изследване представлява вкарване на тънка тръба с камера, благодарение на която се прави щателен оглед на лигавицата. По време на това изследване може да се вземе и биопсия, която да потвърди или отхвърли наличието на злокачествен процес или инфекция с Хеликобактер пилори.

Възможно е да се направи специфично рентгеново изследване, по време на което болният приема контрастна материя /бариева каша/ и се правят прицелни рентгенови снимки. За да се установи инфекция с Хеликобактер пилори може да се направят кръвни изследвания, фекален и дихателен тест.

Лечение на язва на дванадесетопръстника

Прилага се комбиниране на различни медикаменти. Най-често се използват антибиотици за лечение на Хеликобактер пилори, Н2 блокери, медикаменти, които стимулират изпразване на стомаха. При обостряне на симптомите на язва на дванадесетопръстника се назначава специална диета, която щади стомаха, почивката на постелен режим и изключване на всякакво физическо и психическо натоварване.

Диета при язва на дванадесетопръстника

Спазването на диетичен режим при язва е важна част от комплексното лечение на язва на дванадесетопръстника. Трябва да се избягват пържени и пушени храни, суровите и твърди плодове, бобовите варива и суровите зеленчуци, туршии, консерванти, солени консерви, царевица, гъби, лук, чесън, лютиви подправки, кафе, алкохол, черен чай, пикантните сосове.

Разрешените храни включват мляко, извара, кремсупи, бяло птиче месо, зехтин, рохки яйца и варено телешко месо, доматено пюре и добре узрели домати, овесена каша и леко подсладени компоти, пюрета от зеленчуци, сухари, кашкавал, краве масло, пчелен мед, магданоз, копър, прясно изцедени плодови сокове.

Порциите трябва да бъдат малки, а храненията през по-малък интервал от време. Не бива да се консумира храна непосредствено преди лягане. Лекарствата, които дразнят стомаха трябва да се избягват.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest