Себорея

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Себорея по главата
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Себореята представлява общо състояние на организма, което се характеризира с нарушения в обмяната на мастната секреция в кожата.

Отделеният мастен секрет е с променено количество и химичен състав. Все още не са напълно уточнени причините за възникване на това заболяване. Смята се, че себореята може да бъде причинена от промени в психичното състояние, хормонален дисбаланс и смущения в работата на гастро-интестиналния тракт.

Себорейните зони по тялото и главата са онези, които са богати на потни и мастни жлези и косми. Това са окосмената част на главата, лицето /бузи, брада, нос и чело/, подмишниците, гърдите, кожата в областта на слабините и гърба /кожата между двете лопатки/.

Върху себорейната кожа се образуват акне, милиуми и комедони през годините на пубертета; след пубертета може да се появят розацея, алопеция, себорейна екзема; в по-късна възраст – ринофима, брадавици и други кожни брадавици.

Видове себорея

Различават се две основи форми на заболяването – мазна и суха себорея. Не е изключено формите да преминават от една в друга или да се срещат в смесени форми.

Мазна себорея – дължи се на висока продукция мастен секрет, който в редица случаи е признак за хормонален дисбаланс или тъканна хиперандрогенемия. Мастният секрет не просто се образува в по-големи количества, но е и с променен химичен състав, като в него преобладава наличието на олеинова мастна киселина.

Суха себорея – нарича се още себостаза. Характеризира се с намалена продукция на мастен секрет, което се съчетава с наличието на люспи върху местата на космените фоликули. Това състояние се нарича фоликуларна хиперкератоза. Тук химичния състав също е значително променен като в него преобладава твърдата мастна киселина.

Симптоми при себорея

При наличието на мазна себорея кожата на лицето се покрива с плътен и мазен слой, който е най-силно изразен в областта на брадичката, носа и челото.

Порите в тези области са силно разширени. Себорейните зони по тялото и главата се покриват от стеаринов пърхот /мазни люспи/ с жълтеникаво-сивкав цвят. Тези люспи не предизвикват някакви дразнения, но при отпадането им кожата в областта остава с много изтънен епидермис и придобива розов цвят.

В редица случаи мазната себорея е съпроводена и с увеличена мастна секреция по дланите и ходилата. Трябва да се отбележи, че себорейната кожа е много благоприятен терен за появата на гъбички и различни болестотворни бактерии.

Себорея по тялото

При сухата себорея засегнатата кожа на лицето и тялото е силно изсушена и покрита с малки бели люспи – пърхот. След падането му по кожата се образуват малки розови петна, които имат различна големина. Излющването на пърхота е съпроводено с чувство на сърбеж. Сухата себорея причинява по-бързото стареене на кожата и увеличава чувствителността й към различните дразнители.

Диагностициране на себорея

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист-дерматолог, който по време на обикновения преглед открива типичните прояви на себореята. Той лесно разграничава сухата от мазна себорея, заради сериозните различия в развитие на процесите, които се наблюдават при двата типа себорея.

Лечение на себорея

Сухата себорея на кожата изисква прилагането на препарати, които увеличават мастната секреция. Такива могат да бъдат брилянтина, селениум сулфид и различни мазни кремове и масла, които подхранват кожата и спират болестните процеси.

При мазната себорея се назначават препарати, според преценката на лекуващия дерматолог. Важно е да се знае, че прекаленото обезмазняване на кожата може да причини обратен ефект и да засили допълнително омазняването.

Мазната себорея на косата се третира с дезинфектиращи и антисеборийни шампоани, които съдържат салицилова киселина, катран, цинк и други полезни за случая вещества. Антисеборийните лосиони за коса, кортизоновите кремове също се прилагат често.

Мазната себорея по лицето изисква ежедневни грижи. Лицето трябва да се измива два пъти дневно с подходящ антибактериален сапун, а при много силно омазняване може да се наложи използването на борнотимилови и серни сапуни няколко пъти седмично.

При данни за инфекция трябва да се обърне специално внимание. Важен момент в лечението на мазната себорея е ограничаването на тлъстите, мазни, пикантни храни и въглехидрати, както и консумацията на алкохол.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest