Менопауза

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552786
Менопауза

Менопаузата представлява период, в който настъпва необратимото прекратяване на функциите на яйчниците – менструацията и възможността за забременяване вече не са възможни след настъпване на менопауза. Това не е болестно състояние, а признак за процеса на стареене при жените. Остаряването е свързано с много промени в половата система. Способността на яйчниците да отделят хормони и годни за оплождане яйцеклетки намалява постепенно.

Специалистите дефинират менопаузата като времето, което настъпва след последната менструация. Менопаузата е серия от промени, които могат да започнат от 40-годишна възраст и да продължат до 50 или дори 60 години. Климактериум е естествен биохимичен процес, който е свързан с хормонални, психо-социални и физически промени, но не означава край на сексуалността.

В голяма част от случаите менопаузата е напълно естествен процес. Понякога обаче тя е свързана с различни болестни процеси, което може да доведе до преждевременното й настъпване. Отстраняването на матка и яйчници / тотална хистеректомия/ е операция, която прекратява менструалния цикъл; лъчелечението и химиотерапията са методи за лечение на рак, които могат да предизвикат бавно и постепенно настъпваща менопауза.

Автоимунни заболявания могат да бъдат причина за ранна менопауза. При тях тялото произвежда голямо количество антитела, които атакуват тъканите в организма и яйчниците. Примери за подобни автоимунни заболявания са витилигото, тиреоидът на Хашимото и миастения гравис. Други заболявания, отключващи менопаузата са вирусните инфекции; метаболитните нарушения /захарен диабет, болест на Адисон/; генетични аномалии. Животът на твърде голяма надморска височина, тютюнопушене и твърде нездравословният начин на живот са рискови фактори за женското здраве.

Симптоми при менопауза

Периодът на преход към менопаузата се нарича пременопауза. По време на него в резултат на постепенното намаляване на естрогените, се появяват различни оплаквания. При една част от жените такива липсват, но при другите се появяват различни по тежест симптоми, които могат да продължат от половин година до десет години.

Мигрена

Нередовна менструация е първият признак на пременопаузата. Обикновено в началото менструалните цикли /периодите между две менструации/ се скъсяват, след което се удължават. Възможно е да настъпят всякакви промени в цикъла.

Освен това, дължината и естеството на менструалното течение също се променят. Някои жени имат нормален цикъл до самото настъпване на менопауза.

Най-често срещаното оплакване при всяка една жена в климакс е появата на горещи вълни. Те се срещат при около 75% от жените, като при някои продължават около година, а при други – до 5 години. Горещите вълни са източник на дискомфорт, неудобство, нарушения в съня, емоционална лабилност. Отделната вълна може да трае от 30 секунди до няколко минути, а появата й е през различна честота – на всеки част или няколко пъти в деня.

Вълните се описват като чувство на затопляне и изпотяване, често се зачервява лицето. При някои жените горещите вълни са последвани от студени тръпки. Появата на топлите вълни може да се провокира от тютюнопушене, кофеин, алкохол и отделни храни. Други симптоми, характерни за периода на менопауза са депресия, честите промени в настроението, раздразнителност, тревожност, нервност, проблеми със съня, главоболие и загуба на концентрация.

Промени при менопаузата

Най-сериозните промени, които настъпват по време на менопаузата касаят репродуктивния тракт. Лигавицата на влагалището става по-тънка, суха и постепенно започва да губи своята еластичност. Секрецията от влагалището също намалява. Това са промени, които могат да причинят болезненост по време на полов акт.

Половите органи намаляват своите размери. Намаляването на количеството естрогени може да се отрази на съществуващи заболявания /миомите стават по-малки/. При възрастните жени се наблюдава загуба на тонус в мускулите на таза, което може да причини пролапс /свличане/ на пикочните пътища или репродуктивните органи.

Пикочните пътища също претърпяват промени. Тяхната лигавица изтънява, а уретрата става по-къса. Тези изменения благоприятстват навлизането на болестотворни микроорганизми. Мускулите, които оказват контрол върху акта на уриниране стават по-слаби. Така жените в менопаузата може да имат спонтанни изпускания по време на смях, кашлица, кихане и други дейности, които оказват натиск върху пикочния мехур.

С намаляването на количеството естрогени, намаляват колагена и еластина. Кожата става по-тънка и суха, започва да губи своята еластичност. Ниските нива на естроген увеличават скоростта на изменение на костната плътност. Получава се повишение на лошия холестерол, който засилва риска от атеросклероза, исхемична болест на сърцето.

Диагностициране на менопауза

При по-голямата част от жените, клиничните прояви са напълно типични и е напълно ясно, че става дума за менопауза. В тези случаи не са необходими никакви лабораторни изследвания. Ако обаче нарушенията в менструацията настъпят много преди навършване на 50-годишна възраст или ако има неясни симптоми, трябва да се направят някои изследвания. За да се потвърди настъпването на менопауза или пременопауза се правят кръвни тестове, чрез които се измерват нивата на естрогена и фоликолостимулиращия хормон.

Климактериум

Лечение при менопауза

За да се облекчат някои от симптомите /сухота във влагалището, горещите вълни и нощното изпотяване/ се прилага хормонална терапия. Тя включва естрогени или комбинация от прогестини и естрогени. Изборът на хормоналните медикаменти зависи от възрастта на жената, нейните оплаквания и здравната й история.

Общите мерки, които всяка една жена може да предприеме са: намаляването на тютюнопушенето; избягването на кофеин, алкохол, мазни и пикантни храни; редовната физическа активност, чрез която се подобрява съня; практикуването на различни техники за релаксация /йога, масажи/. Много често проблем през менопаузата е затлъстяването. Трябва да се наблегне на здравословно хранене и физически упражнения. Така самата жена ще се чувства по-добре в тялото си.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest