ezine.bg»Статии»За Дома»Как да си отглеждаме орхидея

Как да си отглеждаме орхидея

Орхидеи

Всеизвестно е за любителите на цветя, че орхидеите са доста капризни и трудни за отглеждане. Това, което създава трудност е само поливането, но пък след като е гледана правилно, орхидеята ще се отблагодари с прекрасните си цветове.

Едно от най-съществените неща за отглеждането на орхидеята е саксията, в която ще я отглеждате. Тя не бива да бъде от глина, добре е по нея да има малки дупчици и да бъде прозрачна. Растението не обича пряка слънчева светлина.

Саксията не бива да бъде от глина, тъй като този материал много бързо изпарява водата, а стайната орхидея има нужда от влага. Добре е саксията да бъде прозрачна и да има дупки не само на дъното, а и отстрани. Причината за това е, че орхидеята има нужда от кислород, който ще влиза през дупчиците на саксията.

Освен това стайната орхидея е светлолюбиво растение, но не бива да бъде изложена на пряка слънчева светлина. Добре е да има нещо между слънцето и растението – перде, щора. Относно поливането на орхидеята – тук нещата са малко по-сложни и вероятно заради тази си особеност се смятат за придирчиви растения.

Орхидеята обича влажността на почвата. Сложете растението в леген пълен с топла вода, която е престояла, оставете така за около час, след което отцедете растението. Ако е летен месец правете това 2 пъти седмично, през есента и зимата – на 7 до 10 дена.

Температурата в стаята, където държите растението през пролетта и лятото не бива да е повече от 25 градуса през деня и около 18 градуса вечер. В есенния и зимен сезон, не е необходимо температурите да бъдат толкова високи.

Относно почвата – можете да намерите подходяща в магазините за цветя. Ако искате да я присадите, трябва да вземете предвид въздушните й корени – не бива да ги покривате с пръст. След като цветовете на орхидеята прецъфтят, оставете растението в тъмна стая, с не прекалено висока температура, пръскайте от време на време, но не го поливайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest