Ezine.bg»Статии»Любопитно»Мотивация»Как да преодолеем ниското самочувствие

Как да преодолеем ниското самочувствие

Ниско самочувствие

Ниското самочувствие никога не е просто част от нас, нещо, с което сме се родили. То винаги носи след себе си последствия – за професионалния и личния ни живот. Ниската самооценка не е даденост, тоест има причина да смятаме себе си за недостатъчно добри в своята работа, недостатъчно умни, способни, красиви и т.н.

За да можем трайно да преодолеем ниското си самочувствие, първо трябва да се запитаме каква е причината за него и дали действително сами сме достигнали до изводите, че нещо ни липсва или не е достатъчно. Най-честите причини, които стават повод за поява на подобно чувство, са перфекционизъм, социална тревожност, скорошен провал или отхвърляне в даден период от живота. Всички останали причини са производни на тези.

Често причината за ниското самочувствие може да се крие в средата, в която се движим, работата, която работим, хората, с които общуваме, начина по който се представяме пред тях.

За да преодолеем ниската си самооценка, трябва да разберем какви сме, тоест да се опознаем, да разберем на какво сме способни в действителност и къде поставяме границата. Не си позволявайте да бъдете в сянка на човек, който има повече власт от вас, това допълнително ще срине самочувствието ви.

Много важен момент е да можете да реагирате – не бива да оставяте някой да се отнася с вас по начин, който намирате за обиден, подигравателен и т.н. Винаги поставяйте този човек на мястото му и му дайте да разбере, че шегата е шега, когато се приема и от двамата и не накърнява ничие достойнство.

Причини за ниско самочувствие

Колкото и банално да звучи - трябва да харесвате себе си. Не бъдете от хората, които смятат, че нещо им липсва или не им е достатъчно, че са ощетени заради това, което имат или им е в повече. Намерете начин да се успокоите вътрешно и да „излекувате” мислите си.

Едно от най-важните правила, за да приемете себе си нормално, е да спрете да се взимате твърде насериозно. Потърсете онова нещо в себе си, което истински харесвате и обичате и го покажете на хората. Ценете и уважавайте себе си, знанията си и не подценявайте успехите си.

Поставяйте акцент върху положителното. Винаги мислете за положителните аспекти в нещата. Дори нещо да ви се струва ужасно и страшно, опитайте се да трансформирате емоцията и ще постигнете значителен напредък.

Бъдете реалисти. Нереалистичните цели са прекия път към ниското самочувствие. Истински успешните хора не се отчайват от провала – те се учат от него.

Хранете се добре. Странно, но факт – ако се храните добре, тялото ще се чувства по-добре. Тъпченето с боклуци води до надебеляване, а това – до ниско самочувствие. Другата крайност също не е добра – ако сте на постоянна диета, едва ли ще сте пълноценни и успешни.

Комуникация. Повече от половината население на Земята се определя като срамежливо. Ако никой не ви заговаря на парти – научете се да започвате разговора първи, другите също ги е срам.

Събуждайте се с усмивка. Ако се научите да се будите с позитивни мисли, няма и да се сетите за ниското си самочувствие.

Как да преодолеем ниското самочувствие

Погледнете обстоятелствата от друг ъгъл. Не обвинявайте себе си за всичко, защото това ви кара да се чувствате като пълен неудачник. Фокусирайте се върху това, което умеете добре и нещата, които сте постигнали.

Борете се със стреса. Със зъби и нокти. Хората с ниско самочувствие не могат да казват Не и понякога се оказват натоварени с куп чужди задължения. Научете се да отказвате и да се борите за правата си.

Помогнете на себе си, като помогнете на другите. Вие не сте най-нещастният човек на света. Помогнете на някой, който е по-зле от вас. Когато видите как друг преодолява трудностите, вие също ще се почувствате по-добре.

Мили комплименти. Само човек със самочувствие може да оцени позитивите в обкръжението си. когато правите комплименти, вие излъчвате позитивна енергия. А тя винаги се връща към вас. Когато срещу теб стои позитивен и доброжелателен човек, няма как да не му отговориш със същото.

Справете се с насилниците. Хората, които се опитват да ни смачкат често са първопричина за ниското самочувствие. Те се появяват още в училище, а след това и в работа. Този тип хора се стараят да изпъкнат за ваша сметка, да ви унижат и обидят. Макар да е клиширано - от вас самите зависи до колко ще им позволите това. държанието им е свидетелство за куп слабости на характера. Агресията е знак за несигурност. Просто не им се давайте. Учете се да отстоявате мнението си ясно и категорично. Никога не се поддавайте на манипулация, каквото и да ви струва това. Стойте зад думите си и бъдете решителни.

Въпреки че е трудно да се справим с ниското самочувствие – това не е невъзможно. Животът е една постоянна и ежедневна борба и е ясно, че трябва да се научите не само да бъдете усмихнати и положителни, но и твърди и решителни, когато това се налага. Опитите ви да бъдете позитивен човек със сигурност ще се увенчаят с успех. Усилията си струват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest