Диспепсия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Диспепсия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Какво е диспепсия

Диспепсията представлява едно от най-разпространените храносмилателни заболявания, което мъчи редица хора. Тя засяга стомаха и горната част на тънките черва. Диспепсията е функционално заболяване – мускулите на органа или нервите, които контролират този орган не функционират правилно. Диспепсията е позната още като лошо храносмилане.

Все още не е напълно уточнено какви са причините за възникване на диспепсията. Специалистите смятат, че тя е предизвикана от неправилна инервация на сетивните чревни органи, неправилно предаване на импулсите от тези органи и погрешна стимулация на червата от страна на моторните нерви.

Диспепсията е заболяване с хроничен характер, което може да продължи с години, а в редица случаи – до живот.

Диспепсията може да се дължи на редица причини и заболявания. Най-често срещаните такива са: пептична язва, бременност, хиатална херния, камъни в жлъчката, тумор в стомаха, цироза, ахалазия, язва на дванадесетопръстника, рак на панкреаса, непоносимост към лактоза, асцит, инфаркт, застойна сърдечна недостатъчност, употреба на някои видове медикаменти, уремия, хроничен гастрит, тумор в хранопровода, остра стомашна дилатация, стрес, тютюнопушене, наличие на много мазнини в менюто, оперативна намеса в стомашно-чревния тракт, панкреатит. Бурният растеж на чревните бактерии също може да отключи диспепсия. Някои състояния допълнително обострят тежестта на диспепсията. Това са менструален цикъл, тревожност и депресия.

Видове диспепсия

Заболяването бива два вида –органична диспепсия и неорганична диспепсия. Органичната диспепсия може да бъде породена от няколко фактора. На първо място това са заболяванията на гастроинтестиналния тракт /стомашна язва, дуонденална язва, болести на жлъчното дъно, карциноми, инфекция с хеликобактер пилори/; на второ място е приемът на някои лекарства /аспирин, нестероидни противовъзпалителни средства, кортизонови препарати, калциеви и железни препарати/; на трето място се явяват метаболитни нарушения /хипо и хипертиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм/.

Болки в корема

Вторият вид диспепсия е неорганична. Причината за възникването й не е уточнена.

Симптоми при диспепсия

Проявите на заболяването включват болки в стомаха, гадене и оригване, подуване на стомаха, бързо засищане при консумация на храна и повръщане в някои случаи. Симптомите при диспепсията обикновено се обострят по време на хранене. Силата и честотата на диспепсията варират.

Симптомите на неорганичната диспепсия наподобяват язвената болест – болка, която е по-силна нощем и не се повлиява от обикновените болкоуспокоителни.

Диагностициране на диспепсия

Поставянето на диагнозата се извършва на по метода на изключването. Трябва да се отхвърли наличието на органично заболяване, както и съмненията, че диспепсията е свързана с дебелото черво. Заболяването е хронично, като най-краткия период, в който продължава е три месеца.

Лечение на диспепсия

В повечето случаи диспепсията не е много сериозно състояние, но може да причини сериозен дискомфорт и значително да влоши качеството на живот на потърпевшия. При задълбочаване на симптомите трябва да се проведе преглед от гастроентеролог.

Лечението на новопоявила се диспепсия се извършва с Н2-рецепторни антагонисти, отстраняване на инфекцията с хеликобактер пилори /ако има такава/. Когато оплакванията се задълбочават, въпреки проведеното лечение се назначава биопсия.

Фурми

Хранене при диспепсия

На първо място болният не бива да преяжда, а сдъвкването на храната трябва да става бавно. Необходимо е да се избягват рафинирани продукти – брашно и захар; червен и черен пипер; газираните напитки, кафе и алкохол; червеното месо и шоколад. Консумацията на месо трябва да се ограничи, за сметка на плодове и зеленчуци.

В менюто може да се включат много печени ябълки, фурми и печена царевица. След хранене болният трябва да си почива, може да се направи кратка разходка. Последното хранене за деня трябва да става около 8 вечерта. Стресът и психическото напрежение влошават допълнително симптомите на диспепсията, затова трябва да се ограничат до минимум.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest