ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Изграждане на хигиенни навици при децата

Изграждане на хигиенни навици при децата

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
Хигиенни навици при децата
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
Препоръчано за теб:
Комплект от 2 броя двустенни термо чаши по 350 мл
27.00 лв.
Виж ››

При децата изграждането на хигиенни навици е доста трудна задача, която обаче е задължителна част от отглеждането на хлапетата.

Някои майки се безпокоят, когато шестмесечното им бебе отказва да използва гърнето, но към приучаването към хигиена трябва да се подходи с огромно търпение и разум.

Съвременните бебоци свикват лесно с памперсите и след това много трудно се отказват от удобството да не сдържат физиологичните си нужди.

Някои майки оставят децата си до тригодишна възраст с памперс, което е много погрешно. На около осем месеца, когато детето вече седи устойчиво, можете да опитате да го слагате на гърне.

Тъй като гърнето обикновено е студено, децата не обичат допира с ледената пластмаса и плачат, когато ги сложат за пръв път на гърне.

Затова загрейте по някакъв начин предварително гърнете – можете да го изплакнете с топла вода. Не очаквайте резултати в началото. Детето ще се инати, ще става от гърнето и ще продължава да си пълни памперса.

щастливо дете

Не изпадайте в истерия, а проявете търпение, защото за малкото човече преходът е труден и неразбираем. Докато седи на гърнето, го забавлявайте, разказвайте му интересни истории или му дайте любимата му играчка.

В момента, в който отбележи първото си постижение в гърнето, похвалете го и му обяснете, че когато се налага да го използва, трябва да ви каже.

Лятото е най-добрият период за отказване от памперс, тъй като тогава е топло и когато решите да махнете памперса и детето мокри дрешките си, няма шанс да се разболее. Неприятните усещания постепенно ще го научат да използва гърнето.

За няколко месеца, което на пръв поглед е доста голям период, но преминава бързо, детето ще се научи само да ви казва кога има нужда от гърне. Но понякога е възможно да не успее да дотича до гърнето, затова в такива случаи не се карайте, а му обяснете как да се справя със ситуацията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest