Слънчеви изгаряния

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Слънчеви изгаряния

Слънчевото изгаряне представлява остра кожна реакция, която възниква в резултат на прекомерното излагане на вредна ултравиолетова радиация.

Слънчевата светлина и топлина могат да бъдат усетени от хората, но ултравиолетовите лъчи са невидими и за сметка на това – много опасни. Тези лъчи могат да предизвикат сериозни и трайни увреждания на кожата.

Слънчевите изгаряния са много разпространени явления, особено през летния сезон. В най-рисковите групи попадат любителите на плажа, риболова, басейните, градинската работа и дори зимните спортове. Най-общо казано, всички хора, които обичат да стоят на открито дълго време са застрашени от слънчеви изгаряния.

Важно е да се отбележи, че слънчево изгаряне може да се получи и в резултат на излагане на солариум.

Ултравиолетовата радиация има способност да достига до земната повърхност дори и през облаците. Поради тази причина, изгаряне може да се получи само след няколко минути престой на слънце не само през горещите летни месеци.

Продължителните и многократни слънчеви изгаряния са сериозни явления, които предизвикват преждевременно стареене на кожата и увеличават значително риска от появата на рак на кожата и меланома. Ултравиолетовата радиация обикновено предизвиква необратими кожни увреди. Ето защо предпазването от слънчеви изгаряния е най-добрата стъпка за предпазването на кожата.

Солариум

Симптоми при слънчеви изгаряния

Проявите при слънчеви изгаряния включват на първо място зачервяване на кожата, болезненост, оточност и силно повишена чувствителност. Кожата е много топла на допир, а по повърхността й започват да се появяват мехури, които много лесно се разкъсват.

В редица случаи се наблюдава влошаване на общото състояние, в зависимост от това колко тежки са пораженията. Пострадалият се оплаква от треска, главоболие и много лесна уморяемост. Болката е най-силна ден или два след излагането на вредните лъчи, а след няколко дни засегнатите кожни участъци започват да падат – кожата се бели.

Слънчевите изгаряния са сериозни явления, които могат да причинят огромен дискомфорт. Понякога засегнатото лице не може да върши своите ежедневни задължения. Не е изключено да възникнат тежки усложнения, които допълнително влошават общото състояние. Едно такова усложнение е инфектирането на засегнатата кожна повърхност. Проблем, който може да възникне много по-късно е т.нар. фотоефект на кожата /силно загрубяване/.

Неразумният и постоянен контакт с вредните слънчеви лъчи може да доведе до загуба на еластичност на кожата, прекалена сухота, поява на бръчки и поява на места с хипер или хипопигментация.

Усложнения при слънчеви изгаряния

Много опасни усложнения на слънчевото изгаряне са т.нар. сенилни соларни кератоми. Това са сухи и надигнати плаки, които имат белезникав, розов или кафеникав цвят. Появяват се предимно по лицето, ушите, ръцете. Други много сериозни усложнения са спиноцелуларния и базоцелуларния карцином. Те се появяват като язвени или възловидни образувания, които могат да се развият по различен начин. Много често се се превръщат в кървящи лезии, които хващат коричка, но по-късно пак се отварят.

Злокачествените меланоми са едни от най-агресивните тумори, които могат да засегнат човешкото тяло. Появяват се като асиметрично и бързо растящо образувание, което има неправилни граници и нееднакъв цвят.

Първа помощ при слънчеви изгаряния

Слънцезащитни кремове

Първите и най-важни стъпки при настъпило слънчево изгаряне са незабавното прекратяване на контакта с лъчите и покриване на тялото. За да се облекчат оплаквания може да се приемат аспирин или ибупрофен, които потискат симптомите като болезненост, оточност и повишаване на телесната температура. Хладните компреси с мляко или вода също дават значително успокоение.

Охладителните кремове, особено онези, които съдържат в себе си алое вера са много полезни. Баните с хладка вода и нежното подсушаване с кърпа също са препоръчителни. Напълно противопоказно е грубото триене на кожата или бръсненето, а ако се появят мехури, не бива да се пукат, заради реалната опасност от инфектиране. Изгарянето може да причини дехидратация, затова пострадалият трябва да приема достатъчно количество течности.

Когато симптомите на слънчевото изгаряне се влошават, въпреки прилагането на гореизброените методи, или се получи инфектиране на кожата, веднага трябва да се посети лекар. Той може да предпише кортикостероидни или противовъзпалителни медикаменти. При наличие на много тежка дехидратация може да се наложи интравенозно вливане на течности.

Предпазване от слънчеви изгаряния

На първо и най-важно място в превенцията на слънчевите изгаряния и последиците от тях е избягване на слънчевите лъчи в периода между 10 и 16 часа. Трябва да се знае, че плажните чадъри не спират вредните ултравиолетови лъчи, а мократа кожа изгаря много по-лесно, включително и през мокри дрехи.

Поради тази причина облеклото трябва да бъде сухо и максимално да покрива тялото. В горещите летни месеци и при по-продължително излагане на слънце трябва да се използват слънцезащитни масла и лосиони, съобразени с типа на кожата. Слънчевите очила, шапките и шаловете са задължителни аксесоари за летните месеци.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest