Афти в устата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Афти в устата
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Афтите в устата или т.нар. афтозен стоматит представляват заболяване на устната кухина, което се изразява чрез възникването на малки /понякога гнойни/ язви. Афтите могат да засегнат хора от всяка една възраст, но най-податливи са децата.

Различни са причините за възникване на афтите в устата. Някои от най-често срещаните са: авитаминоза, която най-често се изразява в недостиг на витамин С, В1, В2 и В6, цинк, желязо, калций и фолиева киселина; алергична реакция към определени храни; силно прехапване по време на хранене; отслабена имунна система, последвана от инфекция в резултат на попадане на болестотворен организъм в устата; фамилна обремененост; паста за зъби и различни продукти за освежаване на устата много често изсушават лигавицата и я правят податлива на различни инфекции и следователно афти; странични ефекти в резултат на някои лекарства; заболявания като болест на Бехчет, болест на Крон, сифилис, цьолиакия. Мнозина специалисти смятат, че вирусът на Херпес симплекс много често причинява развитието на афти, не само на херпеси. Занемарената хигиена на устната кухина също е рисков фактор.

Симптоми при афти в устата

Сами по себе си афтите в устата представляват малки червени, бели или сивкави петна, които са големи колкото лещено зърно и се разполагат в меките тъкани на устната кухина – вътрешната страна на устните и бузите, върху или под езика, достигайки мекото небце на гърлото или сливиците. В по-сериозните случаи афтите могат да бъдат и гнойни. Най-често афтите отминават за период от 4 дни до 2 седмици, като не се появяват повече от 4 на брой едновременно. Афтите причиняват болка по време на хранене, неприятно усещане, наподобяващо убождане на карфица и кървене.

Отвара от лайка

Диагностициране на афти в устата

Поставянето на диагнозата се извършва след разпит на болния, наличие на силно изразена болезненост по време на хранене и провеждането на преглед на устната кухина. В някои случаи се налага и провеждането на изследвания – при съмнение за наличие на бактериална инфекция се прави периферна кръвна картина, а при съмнение за имунодефицитно заболяване се назначават Васерман, левкограма и други.

Лечение на афти в устата

На първо място не бива да се допуска афтите в устата да станат хронични и рецидивиращи, защото те са много трудни за лечение. Отстраняването на причината е най-важният момент в терапията. Лечението се състои в прилагането на препарати за мазане на устната кухина, които до голяма степен облекчават болезнеността; назначаването на медикаменти, които премахват бактериалната инфекция /ако има такава/ и другите подобни. В тежките случаи, когато афтите са предизвикани от болест на Крон и Бехчет, сифилис и други сериозни заболявания, лечението е продължително и сериозно. При необходимост се провежда терапия за засилване на имунната система.

Когато афтите в устата са породени от силен стрес и натрупването на много тревожни ситуации, пострадалият трябва да си вземе малка почивка и да се опита да се отърси от проблемите си.

За да се предотврати появата на афти в устата, трябва да се спазва добра устна хигиена, редовно да се сменя четката за зъби, която задължително е мека и не наранява устната кухина. При лечението на афти много полезно и противовъзпалително действие има жабуренето със смрадлика и лайка.

Хранене при афти в устата

Крем супа

При наличието на болезнени афти в устата, временно трябва да се промени начинът на хранене. Необходимо е да се избягват твърде солени и пикантни подправки и храни. Храната трябва да бъде кашеста и в никакъв случай твърда. Острите, груби и хрупкави храни, които могат да разранят допълнително афтите трябва да се изключат напълно от менюто.

Кафе, алкохол, дъвките и тютюнопушене са напълно противопоказни. Месо и риба също трябва да се ограничат по време на лечението, защото животинските белтъчини допълнително подкиселяват организма и нарушават алкално-киселинното равновесие, като по този начин забавят процеса на оздравяване.

Народна медицина при афти в устата

Цяровете на нашенската народна медицина предписват един или два пъти дневно да се прави гаргара с охладен чай, защото той има силно стягащ ефект; гаргарата със зелен чай е много полезна, поради силните му антисептични свойства; смесват се 1 ч.л. сода с 1 ч.ч. вода, след което устата се изплаква с получената смес.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
55
46
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#211134
Какъв специалист може да диагностицира от какво са причинени афтите?
0
0