ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Съвети за добра орална хигиена

Съвети за добра орална хигиена

Миене на зъби

Пътят към доброто дентално здраве, започващ от зъболекарския кабинет, трябва да се продължи и в домашни условия. Ежедневното миене с четка за зъби и почистване с конец за зъби са фундаментите на добрата орална хигиена. Смисълът на ежедневното миене с четка и почистване с конец е премахването на зъбния камък, който обезцветява и като бактерия расте като слой от плака върху и между зъбите, а също така и под венците.

Зъбният камък е първоизточникът за гниенето на зъбите и болестите на венците. Ако допуснете да се натрупа, може да се стигне до издълбаване на зъбите, кървене на венците, разрушаване на носещата кост и дори загуба на зъба.

Как да поддържаме добра орална хигиена?

Мийте зъбите си всеки ден

Това е най-простият и най-добрият съвет, който можете да следвате, за да подобрите зъбната хигиена и здравето на устната кухина. Бързото темпо, в което живеем живота си днес, понякога ни поставя в ситуацията да пропуснем миенето на зъбите си. Въпреки че това е важна мярка за поддържане на добра орална хигиена.

Правилно миене на зъбите

Първата стъпка е в поддържането на здрави зъби и венци, изискващо не повече от 2 минути. Става дума за правилното миене на зъбите. За външните повърхности на зъба трябва да поставите четката под 45-градусов ъгъл спрямо линията на венеца. Правете леки и къси движения напред и назад срещу зъбите и венците. Повторете движението за почистването на дъвчещите и вътрешни зъбни повърхности.

За да почистите и вътрешната част на резците, вкарайте четката отгоре надолу и с върха на четката ги почистете. Не забравяйте да минете с четката и по дължината на венеца, за да се уверите, че достигате задната страна на зъбите. За финал – почистете с четката и езика, за да се запази и дъхът ви свеж.

Съвети за добра орална хигиена

Помнете, че ако не миете зъбите си достатъчно добре, това ще доведе до лош дъх, жълти зъби, кървене на венците и образуване на зъбна плака. Прекомерното четкане пък може да разруши зъбния емайл и да разрани венците ви. Търсете баланса в поддържането на оралната си хигиена.

Колко често да сменяме четката за зъби?

Много е важно да сменяте четката за зъби, щом започне да се износва. Този въпрос е индивидулаен, но е хубаво да се подменя на всеки три месеца. Последните изследвания сочат, че новата четка премахва 30% повече зъбен камък, отколкото износената на три месеца.

Изберете електрическа четка за зъби

За разлика от ръчните четки за зъби, с които повечето хора са свикнали, електрическите четки за зъби имат някои съществени предимства, когато става дума за добра орална хигиена. Първо, те са много по-ефективни: човек, който използва ръчна четка за зъби, прави около 300 движения в минута, докато звуковата четка за зъби може да достигне до 62 000 движения за същото време.

Освен това електрическите четки за зъби са по-лесни за използване за миене на зъбите при децата или възрастни хора, не изискват усилия, избелват зъбите, лесно премахват плака и предпазват венците.

Друго основно предимство е, че те носят съвременна технология в полза на потребителя. Новите технологии се оказват голямо удобство. Например, някои уреди са снабдени с таймери, други имат Bluetooth, които ви уведомяват, ако сте пренебрегнали някоя от зоните на устната кухина, а също и вие напомнят, че е време да измиете зъбите си.

Подменяйте главите на електрическата четка за зъби

Ако ползвате електрически уред, главите за четкане трябва да се сменят, когато косъмчетата са се деформирали, или най-много веднъж на 3 месеца. Това се налага, защото те вече не могат да изпълняват предназначението си ефективно.

Ако използвате електрическа четка за зъби, можете да изберете няколко резервни глави, в зависимост от конкретната роля, която играят. Можете да изберете глави за избелване на зъбите. Има възможност и за мека четка за зъби. Говорете със стоматолога си за различни опции, които ще работят най-добре за вас.

Как да използваме денталния конец?

Съвети за добра орална хигиена

Използвайте около 40 сантиметра от конеца и хлабаво го увийте около средните пръсти на двете си ръце. С палците и показалците опънете конеца, леко го сложете надолу между зъбите, като внимавате с венеца. Извийте конеца около зъба под формата на „С”, движете го леко нагоре –надолу по стените на зъба, но и по пространството под венеца. Навийте нова част от конеца след като преминете на следващия зъб. Често срещано е при първите пъти венците да кървят, затова не се притеснявайте! След няколко дни почистване с конец кървенето ще спре, защото венците ви ще станат по-здрави. Ако кръвотечението продължи – консултирайте се с вашия дентален лекар.

Според скоро направено проучване, 2/3 от българите не си мият редовно зъбите. Едва 33% от сънародниците ни поддържат оралната си хигиена и си купуват паста за зъби и четка редовно. Според изследването българите са с уникално ниска култура за денталната си хигиена. Като причини се отбелязват неправилното хранене и неспазване на елементарните хигиенни навици.

Обикновено се препоръчва да миете зъбите два пъти на ден, сутрин и вечер. Все пак е добре да направите това след всяко важно хранене за деня. Особено вечер, ако си миете зъбите и след това излизате на кафе с приятели, не забравяйте да миете и когато се приберете вкъщи преди лягане.

Използвайте вода за уста

Не е достатъчно просто да миете зъбите си често, за да имате добра орална хигиена. За здрави зъби е препоръчително да се използват други продукти за хигиена на устната кухина, като тази категория включва вода за уста.

Почистете междузъбните пространства

Помислете и за средства за междузъбна хигиена, като дентален душ и интердентална четка за зъби. Ползването им ще ви помогне да се отървете от остатъците от храна, оставени между зъбите ви или в труднодостъпни места. Те се препоръчват много на хора с брекети или други зъбни апарати.

Поддържането на добра орална хигиена е едно от най-важните неща, които можете да направите за зъбите и венците си. Здравите зъби не само изглеждат добре, но и допринасят за безпроблемната реч. Добрата хигиена на устната кухина е важна за цялостното благосъстояние на тялото.

Ежедневната превантивна грижа за зъбите, включително правилното миене с четки и махане, помага да се избегнат дентални проблеми и ни спестява много страдания, притеснения и разходи.

Съвети за добра орална хигиена

По-долу изброяваме отново простите стъпки за предотвратяване на зъбен кариес, заболяване на венците и други проблеми, в интервалите между рутинните зъболекарски прегледи. Те включват:

- Цялостно четкане на зъбите два пъти на ден,

- Балансирана диета с храни за здрави зъби, и малки закуски между храненията;

- Използване на флуоридни дентални хигиенни продукти, включително флуорирана паста за зъби;

- Жабурене с вода за уста, по препоръка на стоматолога;

- Осигурете флуорирана вода на деца под 12 години или флуоридна добавка, ако живеете в район, където не се добавя флуорид към питейната вода;

- Не забравяйте да посещавате кабинета на вашия стоматолог редовно или поне веднъж на всеки 6 месеца. Редовната профилактика е ключът към добрата устна хигиена и предпазване от различни заболявания, засягащи устната кухина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ивана Василева
Ивана Василева
19.04.2013 15:03
Явно материалът е преведен или сътворен от неспециалист. Моля,консултирайте се с някой от хилядите български лекари по дентална медицина, когато публикувате промотиращи оралното здраве материали както по отношение на точната терминология, така и във връзка с актуалността на поместената информация.
4
0