ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Инхалации при синузит

Инхалации при синузит

Инхалации
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Прието в медицината е хремата да се нарича ринит, а възпалителните процеси в носните кухини – синусови.

Според уврежданията в носните кухини, синусовите възпаления биват – синузит – възпаление на хайморовите кухини, фронит – възпаление на челната кухина и сфеноидит – възпаление на клиновидните кухини.

Чай и отвари

За основна причина за синузита се смята недоизлекуваната хрема. Носната кухина е свързана с околоносните кухини – горночелюстните, наричани още хайморови кухини.

При простуда или вирусно заболяване се нарушава вибриращата дейност на ресните на носната лигавица. Така, микроорганизмите попадат в хайморовите кухини, вместо да излязат от носната кухина.

При ринит инфекцията може да попадне в тях, минавайки от носната кухина в хайморовите кухини.

Синузит

Болестта може да достигне даже очната кухина и да засегне зрителния нерв. Възможно е дори да попадне в черепната кухина.

Бял равнец

Изброеното дотук показва, че не трябва да се пренебрегва дори най-леката хрема. Понякога синузит може да причини един обикновен кариес, ако инфекцията попадне в околоносната кухина.

Бабини рецепти при синузит:

Много важно при синузит е да вкарате в носовите канали отвари от лекарствени растения. Нека не забравяме, че като въздействаме на носната кухина, ние помагаме на хайморовите кухини.

Може да пробвате и с настойки като просто промивате носните канали или вкарвате в тях напоени с разтвор тампони.

Много полезни са отварите от кората на калина (10 грама на 200 милилитра вода), настойка от жълт кантарион (10 грама на 200 милилитра вода) и от коприва (15 грама на 200 милилитра вода).

Изключително важна роля за лечение на синузита имат инхалациите. Като вдишвате настойки от билки, вие имате възможност да противодействате на застоялата гной в хайморовите кухини и да стимулирате нейното отделяне.

За тази цел най-добър ефект показват изпитаните обикновени билки. Много полезни при синузит са йодните пари. Добавете в 1 литър гореща вода 10 капки йод и вдишайте парите. Друго полезно средство за инхалации е прополис.

Половин чаена лъжичка спиртна настойка от прополис, добавена в гореща вода, е достатъчна, за да се вдишат лечебните пари.

Друга бабина рецепта - 5 грама орехови листа, 10 грама бял равнец и 10 грама живовлек се заливат с 200 милилитра вряла вода. Сместа престоява час и след това е годна за инхалации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest