ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да боравим с контактни лещи?

Как да боравим с контактни лещи?

Контактни лещи
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Подготовка – измийте и подсушете ръцете си преди да използвате контактните си лещи. Преди да ги свалите, изплакнете контейнера с разтвора и го напълнете.

Почистване – сложете лещите на дланта си и отгоре капнете по няколко капки от разтвора. С помощта на показалеца внимателно почистете лещите от двете страни. След тази процедура ги изплакнете с разтвор.

Съхранение – поставете лещите в контейнера и напълнете с разтвор до отбелязаното място. След това внимателно завийте капачето. Оставете лещите да престоят през цялата нощ или поне 4 часа. След като поставите лещите на очите си, изсипете разтвора от контейнера, промийте го и го оставете отворен, за да изсъхне. Задължително сменяте контейнера всеки месец.

Очни лещи

Поставяне на лещите – след като вече са дезинфекцирани и преди да ги поставите не е нужно да ги промивате. Ако все пак върху лещите ви има някакво замърсяване, можете да го отстраните като ги изплакнете отново с разтвора.

Лещата трябва да се намира точно на върха на показалеца ви, преди да я поставите в окото си. Тя не трябва да бъде изкривена и ръбът и не трябва да докосва върха на пръста ви.

Възможно е лещата да се сгъне и краищата и да се слепят. Ако това стане, поставете я върху дланта си и я навлажнете с разтвор.

Правилното положение на лещата върху пръста е във формата на купичка, а не на чиния, т.е. краищата на лещата трябва да са обърнати нагоре, а не настрани. Важно е показалецът винаги да е сух, а лещата влажна.

Лещи за очи

Сваляне на лещите – трябва да погледнете нагоре и да издърпате бавно долния клепач надолу, като си помагате със средния пръст на ръката, с която боравите. Поставете показалеца върху долния ръб на лещата.

Плъзнете я към долната бяла част на окото. Леко притиснете лещата между палеца и показалеца, като избягвате да я докосвате с нокти, и я свалете от окото. Веднага разтворете лещата с палец и показалец, за да не се слепват краищата й.

Други полезни съвети – избягвайте контакта на лещите със сапун, козметични препарати и други химически вещества. Не използвайте капки за очи, докато носите лещи, освен ако нямате такова указание. Лещите трябва да се дезинфекцират след всяко ползване.

Ако не носите лещите редовно, трябва да ги съхранявате в контейнера и да ги дезинфекцирате на всеки две седмици. Не носете лещите, ако имате работа с вредни или дразнещи изпарения, както и дим. Ако усетите необичайно дразнене на очите, незабавно ги свалете и се обърнете към вашия очен лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest