ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се грижим за контактните лещи

Как да се грижим за контактните лещи

Контактни лещи
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
50.40 лв.
Виж ››

За продължително поддържане, както и безопасно и удобно носене на контактните лещи, важно е още преди първото им поставяне да бъдат почистени и изплакнати в придружаващия ги в комплекта разтвор, с което да се подложат на дезинфекция.

Задължително е след всяко отстраняване от окото, за тяхната оптимална хигиена да се използва схема за почистване, препоръчана от вашия офталмолог. Престоят им в разтвор е необходимо условие за премахването на слуз, секрети, полепнат филм от външното замърсяване и прашинки, които могат да бъдат натрупани по време на носене. Дезинфекцията е задължителна, за да се унищожат вредните микроби.

Трябва да се придържате към препоръчания режим на грижа за контактните лещи. Неспазването му може да доведе до развитието на сериозни очни усложнения.

Ако искате да постигнете само корекция на външния си вид, но не можете да спазвате и да се придържате към препоръчителната схема за хигиенизиране им, както и ако не сте в състояние да поставяте и отстранявате своите контактни лещи, или разчитате някой друг да ви помага за това, не е желателно да се опитвате да си ги слагате и да ги носите.

Когато за първи път се упражнявате в поставянето на контактни лещи, най-добре е това да се случи, докато сте в кабинета на вашия лекар. Така ще получите и правилните съвети за най-подходящите процедури по употребата им и за продуктите, които трябва да придружават закупуването на контактните лещи.

За безопасното съхранение на контактните лещи, трябва да знаете и да спазвате следните ежедневни стъпки:

1. Винаги измивайте старателно с антимикробен сапун ръцете си, изплаквайте ги внимателно и ги подсушавайте с кърпа без власинки непосредствено преди да започнете да боравите с контактните лещи.

2. Винаги използвайте разтвора за лещи в срока му на годност.

3. Използвайте препоръчваната система на дезинфекциране и следвайте внимателно инструкциите на разтвора, както и четете внимателно цялото описанието на етикета. Различните разтвори не винаги могат да бъдат използвани заедно, и не всички от тях са безопасни в съчетание с всички видове контактни лещи. Не замествайте и не комбинирайте различни разтворни системи за дезинфекция.

4. Винаги изваждайте, почиствайте, изплаквайте и дезинфекцирайте контактните лещи в съответствие с графика за тяхното хигиенизиране, препоръчан от вашия лекар или консултант.

5. Не използвайте слюнка или нещо друго, освен препоръчаните продукти, за гладко долепване към окото и овлажняване на контактните лещи. Не поставяйте лещите в устата си, на масата или на всяко друго място, където ще имат досег с недезинфекцирана среда.

6. Лещи, които трябва да бъдат често сваляни, трябва да бъдат отстранявани веднага след упоменатото време за носене.

7. Никога не изплаквайте лещите си с чешмяна вода. Тя съдържа много примеси, които могат да замърсят или повредят контактните лещи и могат да доведат до инфекция на окото или сериозно по-нататъшно усложнение.

Разтвор за очи

8. Вашият офталмолог трябва да препоръча такава грижа за хигиенизиране, която е подходяща за контактни лещи. Всеки продукт, предназначен за това, съдържа конкретни указания за употреба и важна информация за безопасност, които трябва да бъдат внимателно прочетени и следвани.

9. Почистете първо едната леща (винаги помнете коя е била сложена на дясното и коя - на лявото око), изплакнете я обилно с физиологичен серум и я почистете с препоръчания дезинфекциращ разтвор. Поставете лещите в правилното контейнерче за съхранение. След това същата процедура се повтаря за втората леща.

10. За да съхраните лещите чисти, след дезинфекция ги оставете в затворения контейнер и не го отваряйте, докато не сте готови да ги поставите отново в него.

11. Винаги дръжте лещите си напълно потопени в препоръчания дезинфекциращ разтвор, когато не ги носите. Ако прекратите използването им, но планирате да започнете да ги носите отново след няколко седмици, помолете вашия лекар за препоръка как да ги използвате и съхранявате.

12.Контактни лещи не може по никакъв начин да бъдат топлинно дезинфекцирани.

13. Задължително изплаквайте и почиствайте контейнера за съхранение на лещите с разтвора/ите, препоръчани от производителя, а след това го оставете да се изсуши на въздух. Когато трябва пак да го използвате, го напълните с необходимия разтвор. Подменяйте контейнера на равни интервали от време- препоръчително е да не използвате един и същ повече от три месеца, дори при старателно спазване на стъпките на дезинфекция.

14. Вашият офталмолог може да ви препоръча да ползвате специален разтвор - изкуствени сълзи, подходящ за контактни лещи, ако очите ви са прекалено сухи и чувствителни. От лещите ви, които са химически дезинфекцирани, окото ви може да абсорбира съставките, ползвани за дезинфекциране. Те могат да предизвикат дразнене и сърбеж в очите. При такива случаи щателно изплакнете контактните лещи със стерилен физиологичен серум преди ги поставите. Това ще намали чувството на дискомфорт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest