ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Кои са нездравословните храни

Кои са нездравословните храни

DesislavaDesislava
Новак
177100
Нездравословни храни
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен черен сушилник за съдове - 44 см
53.00 лв.
42.40 лв.
Виж ››

Изследванията показват, че най-модерните и смъртоносни болести, като диабет, сърдечни заболявания и рак определено са свързани с вашата диета и начин на живот.

Храните се класифицират като "нездравословни храни", ако те:

- съдържат празни калории

Тези видове храни са с високо съдържание на калории, но имат малко или никаква хранителна стойност. Поничките са добър пример за калорични храни с празни калории. Ако вие изядете една стандартна поничка, то ще получите около 200 калории - предимно от мазнини и захар. В нея има малко или никакви витамини, минерали и други хранителни вещества.

- не разполагат с достатъчно фибри

Ниското съдържание на фибри означава, че ще бъде много по-трудно за тялото ви, да получи остатъка от храната която му е необходима. Един добър пример за храна с ниско съдържание на фибри е белия хляб. Две филии бял хляб ще ви дадат само около 1 грам фибри. Което не е достатъчно за здравето на червата.

Оцветители в храните

Вземат хранителни вещества от тялото ви и ви оставят по-голям хранителен дефицит, отколкото преди да ги погълнете.

Един добър пример са напитки, които са с високо съдържание на кофеин, захар и фосфор. Тези напитки не предоставят на тялото ви хранителни вещества. Те са пълни с кофеин, захар и фосфор, които карат тялото ви да губи калций от костите ви.

Нанасят щети на тялото ви по един или повече начини.

Един пример за храна, която прави това с тялото ви е маргарин и всяка друга храна, която съдържа хидрогенирани мазнини. Хидрогенираните масла, образуват транс-мастни киселини. Транс-мазнините нанасят щети на редица системи в организма и са свързани със сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и затлъстяване.

Ето списък на някои храни, които не са добро гориво за тялото ви. Опитайте се да избягвате тези нездравословни храни, когато е възможно. Най-малкото, да ограничите това колко често ги похапвате.

Консервирана супа

Консервираните супи, които виждате по рафтовете на магазините за хранителни стоки са склонни да имат високи нива на сол, транс-мазнини и мононатриев глутамат. Може да успеете да намерите по-здравословни възможности в магазин за здравословни храни, но най-добрата супа е домашната супа.

Търговски зърнени закуски

Търговски зърнени храни често са всичко друго, но не и здравословни. Много от тях имат захар като една от първите съставки на опаковката си или обикновено е някъде в списъка на съставките, които те съдържат.

Пържени картофи

Повечето са изработени от рафинираните зърнени култури. Това означава, че те са натоварени с празни калории, което не трябва да е първото нещо, което да хапнете на сутринта. Не е много здравословен начин да започнете деня си, особено ако комбинирате зърнените култури с други празни калорични храни.

Тестени изделия

Търговските печени изделия като бисквити, кексове и пакетирани торти почти винаги съдържат големи количества транс-мазнини. Те също така са склонни да имат други добавки като изкуствени аромати, изкуствени оцветители, царевичен сироп и разнообразие на консерванти Те могат да имат повече транс-мазнини, отколкото всички други храни, защото те са направени с хидрогенирани масла. Понякога те дори се пържат в хидрогенирани масла.

Понички

Понички

Поничките са направени от рафинирано брашно, бяла захар и частично хидрогенирано масло (това означава, че те съдържат транс-мазнини). Те също имат една нездравословна доза от изкуствени аромати и цветове. Това е, което ги прави да изглеждат толкова вкусни. Те са лишени от фибри и те не ви предоставят каквито и да било хранителни вещества.

Мазни храни

Повечето хора приемат най-малко 37 на сто от калориите си от мазнини (обикновено грешен вид на мазнини като животински мазнини и рафинирани растителни масла). Това е много повече от това с което нашите тела могат да се справят. Ако имате диета, която е с прекалено високо съдържание на мазнини, това ви поставя пред риск от затлъстяване, диабет, някои видове рак и атеросклероза (втвърдяване и запушване на артериите).

Храни, които причиняват запек

Хроничният запек може да ви изложи на риск от рак на дебелото черво и други заболявания.

Храните, които ви дават прекалено много протеин

Ако вашата диета е изпълнена с месо и други животински продукти, шансовете са, вие да получавате много повече мазнини и холестерол, отколкото тялото ви може да използва. Изследванията показват, че прекалено многото протеини (особено животински протеини) не е здравословно за вас. Той може да накара тялото ви да губи твърде много калций и дори може да увреди бъбреците ви. Животинският протеин също се свързва с рак и други сериозни заболявания.

Генетично модифицирани храни

Генно модифицираните храни са на рафтовете на почти всички хранителни магазини, но както всички знаем те не са полезни за вас.

Рафинирано олио

Чипс, пържени картофи и други пържени храни/закуски

Чипсът и пържените картофи са в списъка на нездравословните храни, тъй като те се пържат при много високи температури. Всеки път, когато храната се приготвя, пържи или обработва чрез висока температура, се произвежда вещество, наречено акриламид. Акриламидът е известен канцероген и невротоксин. Пържени картофи и чипс съдържат транс-мастни киселини, които увеличават риска от рак, сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

Топените сирена

Името не лъже. Топено сирене е точно това, сирене получено при процес на топене. То е направено от сирене и дълъг списък на други съставки, включително допълнително сол, оцветители за храна, както и останалите съставки на млякото. То също така съдържа вредни химически добавки като натриев фосфат и алуминий. Алуминият се свързва с много заболявания, включително анемия, остеомалация, болест на Лу Гериг и болестта на Алцхаймер.

Колбаси, хот-дог и месни консерви

Колбаси, хот-дога, меса, бекон и другите преработени меса са опасни, тъй като съдържат канцерогенна съставка, известна като натриев нитрит. Натриевият нитрит е близък роднина по химичен състав на натриевия нитрат. Стойте далеч от тези нездравословни храни!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest