ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Помощ при отоци в глезените

Помощ при отоци в глезените

DesislavaDesislava
Новак
177103
Отоци в глезените

Първо трябва да се изключи всяка възможност за сериозно заболяване, защото подутите глезени може да бъдат симптом на основен здравен проблем, като сърдечна или бъбречна недостатъчност. Така че първо трябва да посетите вашия лекар и да потърсите съвет там.

Ако резултатите от тестовете изключват всички основни здравни проблеми, вие трябва да погледнете по-нататък. Някои лекарства като лекарствата за понижаване на високо кръвно налягане, анти-диуретиците и хормоналната контрацепция може да доведе до подуване на глезените. Уверете се, че вашият лекар регулира дозата на лекарствата ви.

Освен лекарствата не адекватния прием на течности, затлъстяване, заседналия начин на живот или работа в изправено положение могат да доведат до тези неприятни симптоми, както подуване на глезените. Има много неща, които можете да направите, за да се намали подуването и да се почувствате много по-добре.

1. Уверете се, че пиете достатъчно количество вода. Възрастен човек се нуждае от около 2000 мл течност всеки ден. Ако в тялото ви липсва вода, тогава то започва да събира течност в тъканите, в повечето случаи около глезените.

2. Когато сте в почивка повдигнете краката си 15 см над нивото на сърцето си. Това ще позволи на кръвта да циркулира по-добре и да се премахне цялата допълнителна течност от тъканите.

3. Уверете се, че не вземате твърде много лекарства, като диуретиците например. Те може да доведат до подуване около глезените, защото в тялото се събира вода в случай на недостиг на течност.

4. Пийте билки, за да помогнете и ускорите намаляването на подуването и предотвратяване на събирането на допълнителна течност в тъканите. Коприва, семената пащърнак и хвоща, могат да помогнат за това. Тези билки са много полезни, ако знаете как да си направите инфузията правилно. Хвоща и копривата можете да си купите като готов чай в пакетчета. Пащърнак: ½ чаена лъжца семена от пащърнак се запарват в чаша гореща вода. Оставя се за 10 минути. Пийте билките 3 пъти на ден. Не ги използвайте заедно.

Отекли крака

5. Компресни чорапи: Изработени са от еластични конци. Тези чорапи намаляват подуването и предотвратяват течност да се събере между тъканите. Това средство можете да си купите в аптеката.

6. Намаляване на теглото. Когато носите излишните килограми, които биха могли да отслабят вените и кръвообращението, резултатът може да е подути краката и глезени. Намаляването на теглото може да бъде от полза във всеки аспект на вашето здраве, най-вече като средство за предпазване от бъдещи сериозни заболявания като сърдечна недостатъчност и диабет тип2.

7. Упражнения. Всяка форма на движение е от полза за нашето здраве. Упражненията укрепват сърцето и подобряват кръвообращението. По-добра циркулация означава, че няма да има подуване около краката и глезените.

8. Масаж. Тази форма на самопомощ може да намали подуването и да подобри кръвообращението около засегнатата област. Уверете се, че масажирате подутата област няколко пъти на ден.

9. Температурна терапия. Вечерта, когато имате време за себе си, налейте малко топла вода в купа и малко студена във втора купа. Накиснете глезените в топлата вода. Дръжте ги там в продължение на около 30 секунди. По-късно накиснете краката и глезените си в студената вода и ги държи там и за около 30 секунди. Повторете това няколко пъти. Тази проста терапия намалява подуването и подобрява кръвообращението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest