ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Защо е важно да почистваме езика си

Защо е важно да почистваме езика си

Почистване на езика

Устната хигиена на човек е едно от важните неща, свързани с навиците ни за чистота. Всички знаем огромното значение на здравите и добре изглеждащи зъби, както и на свежия дъх. В повечето случаи това зависи от нас и собствената ни хигиена.

Изписани са стотици хиляди страници за важността да си мием зъбите по два пъти на ден - сутрин и вечер, преди и след лягане, колко е полезно използването на конци за зъби, както и на антибактериална вода за уста. Освен да достигне на труднодостъпни места в устната кухина, водата придава и приятен дъх.

Факт е, че развалените и болни зъби са предпоставка и за други заболявания на организма. Но в устата не се намират само зъбите, там е друг орган, който също трябва да бъде добре почистван и поддържан.

Стряскащата статистика, че повече от 10% от българите не си мият зъбите, а повече от 50% не го правят редовно, е признак за липса на всякакви познания за устна хигиена. Равносилно е на нередовното миене на ръце, нередовното къпане и ежедневната смяна на бельото.

Добра Орална хигиена

Освен почистването на зъбите, друго, много важно действие, което често пропускаме да извършим, е свързано с нашия език. Хигиената му е не по-маловажна от денталната. Счита се, че езикът е най–малко почистваният орган от човешкото тяло, защото много от нас си мислят, че щом редовно си мият зъбите, значи си мият и езика. Но дали е така? Замислете се.

Освен традиционната четка за зъби има и специални езикопочистващи уреди – стъргалки и четки за език, които могат да се открият по аптеките. Те са специално предназначени, така че да отстраняват всички напластявания върху езика, без да го нараняват.

По възможност избирайте металните уреди и онези, направени от неръждаема стомана, избягвайте пластмасовите варианти. Обърнете повече внимание и на широчината на стъргалката - колкото е по-широка, толкова по-добре.

Има няколко простички правила, които спомагат поддържането на чист език:

Като за начало спазвайте редовна устна хигиена – задължително измивайте зъбите си по два пъти на ден - преди и след лягане. Освен тях търкайте и езика, на достъпните за това места, по възможност по–леко и нежно, защото е с гладка и мека повърхност и е нараним. Използвайте и конци за зъби, а антибактериалната вода трябва да е неизменна част от вашите тоалетни аксесоари.

Най-добре е почистването на езика да се извършва сутрин, на гладен стомах. Правилното почистване изисква четкането на езика преди зъбите, а движенията са отвътре навън. Ако количеството на налепа е по-голямо, четката трябва да се измие и тогава да се продължи отново. Специалистите препоръчват да се правят 7-14 почистващи движения отвътре навън. Натискът не бива да е твърде агресивен, за да не се разрани езикът.

В някои случаи чистенето на езика задейства рефлекс на повръщане. Дишайте дълбоко и започнете почистването отвън, като постепенно се движите към вътрешността на езика, за да се намали гаденето.

Лош дъх при непочистване на езика

Ползи от почистването на езика

Дъхът е свеж и оралната хигиена е значително подобрена. Лошият дъх е състояние, което може да навреди на социалните отношения, да срине самочувствието и да създаде редица неприятности. Понякога е индикатор за пародонтални проблеми, но не е изключено да е резултат от натрупани бактерии в устната кухина.

Тези организми причиняват образуване на плака, лош дъх, кариес и редица други проблеми. Благодарение на ежедневното почистване на езика, човек отстранява болестотворните бактерии и подобрява значително оралната си хигиена, като така се отстранява и лошият дъх.

Почистването на езика е изключително важно не само за здравето на зъбите, но и за цялостното здраве на органите в тялото. Добре почистеният език помага за подобряване на вкуса, което от своя страна кара човек да се наслаждава повече на храната. Различните части на езика са свързани с белите дробове, черния дроб, бъбреците, червата, стомаха, сърцето и далака.

Налепите по езика са сигнал за нередност в организма и затрудняват храносмилането. Задължително е езикът да се почисти нежно, след което се наблюдава значително подобряване на стомашните процеси.

Почистването на езика е позната практика в Аюрведа още от древни времена. Според индийското учение чистенето на езика е толкова важен процес, колко и миенето на зъбите. Неразделна част от оралната хигиена, почистването на езика е задължително условие за добро здраве.

Натурални средства за почистване на езика

Освен с четка за зъби, паста и вода за уста, езикът може да се почисти много добре и с природни средства, които са изключително полезни.

Алое вера е лечебно растение с отлични противовъзпалителни свойства. За убиване на всички микроби по езика и венците се препоръчва жабурене със сок от алое, който след една минута трябва да се изплюе. След това устата се изплаква с хладка вода. Процедурата може да се повтаря няколко пъти дневно при много налепи по езика.

Куркумата е не само подправка в куклинарията, а и много добро лечебно средство. Има антисептични свойства, които могат да я направят най-добрата алтернатива на антисептиците са уста. За да се получи пастообразна смес, куркумата се смесва с прясно изцеден цитрусов сок, след което се нанася върху езика за няколко минути. Изплакнете обилно с топла вода и не поглъщайте от сместа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest