ezine.bg»Статии»За Дома»Как да се грижим за карамфилите

Как да се грижим за карамфилите

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Карамфили
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Януари и февруари са най-подходящите месеци за засяване на семената на карамфила. Процесът може да се извършва на етапи. Красивият карамфил се отнася към групата на целогодишно цъфтящите.

Тази група е изключително благодатна, защото може да образува последователно нови стъбла и по този начин да цъфти постоянно, стига температурата продължително време да се задържи над 8 градуса.

Карамфилът се размножава със семена и въпреки че е многогодишно растение, се отглежда като едногодишно. Предпочита леки и песъчливи почви, но добре наторени. Семената се засяват в пластмасови или глинени саксии, дървени сандъчета и други.

Дълбочината на съдовете трябва да е поне 6 сантиметра. Хубаво ще е, ако предметите предварително се дезинфекцират – можете да ги попарите с кипяща вода или с воден разтвор на калиев перманганат.

Сместа за почва се приготвя още през есента, но в търговските мрежи се разпространяват и готови субстрати и разсади. Субстратът се подготвя от равни части чист угнил оборски тор, премесен с пясък.

Розови Карамфили

Саксиите се запълват със сместа ден преди засяването и леко се тромбова. Полива се с вода, но почвата трябва да остане влажна, а не мокра. Отгоре се насипва половин сантиметър промит речен пясък, който трябва да напръскате с пулверизатор, за да бъде леко влажен.

Семената се засаждат в браздички, с дълбочина 3 милиметра. Всяко семенце се разполага през 2-3 сантиметра едно от друго. За стандартна правоъгълна саксия (50Х35) са нужни около 2 грама семена. Зарийте браздичките с пясъка и покрийте с двоен пласт хартия или вестник.

Съхранете на място, с температура не по-висока от 18 градуса по Целзий. Не трябва да се допуска изсъхване на субстрата до покълването, затова навлажнявайте с пулверизатор повърхностния слой. Когато новите растения се появят, преместете саксията на светло, например близо до прозореца.

След като карамфилите са вече поникнали, поливането се извършва само сутрин, на повърхностния горен слой. Разсадът не се пикира, защото корените са слабо разкроени. На постоянно място в градината се разсажда през втората половина на април, а цъфтежът става към края на юни.

Полезни съвети:

Изрязвайте прецъфтелите цветове. Поливайте равномерно, за да не се допуска задържане на вода. Вредителите и болестите, които могат да настъпят са листни въшки, акари и карамфилова ръжда. Третирайте ги с подходящите препарати, закупени от търговската мрежа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest