ezine.bg»Статии»Красота»Козметика и Козметични Процедури»Какво да правим при силно окосмяване

Какво да правим при силно окосмяване

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1548
Силно окосмяване
Луксозна кутия за бижута и часовници
Качество без компромис:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Нежеланото окосмяване е един от най-големите проблеми. Това състояние представлява сложна диагностична постановка, тъй като предизвикалите го причини са индивидуални, възрастови, полови, расови или етнически.

Женски тип окосмяване при жените

Този тип е по-оскъден в сравнение с този на мъжа. Най-голямата разлика е в лицето. Там жената има само лек мъх по горната устна и нежно окосмяване преди ушите. Окосмяването по ръцете е от умерено до слабо. По краката космите също са малко – предимно над коленете.

По гърдите или около гръдните зърна биха могли да се срещнат единични косми. По корема окосмяване липсва. В редки случаи може да бъде съвсем слабо изразено по средата на линията под пъпа. Окосмяването в половата област е под формата на триъгълник. И при мъжа, и при жената подмишничните ямки са еднакво окосмени.

Обстоятелството, при което фините косми по тялото и крайниците на жената се задебеляват, увеличават или пигментират, се нарича хипертихоза.

Има вътрешни и външни фактори, които стимулират окосмяването. Най-честият външен фактор е системното механично дразнене на повърхността чрез бръснене, кола маска, епилация с епилатор, слънчева радиация. Най-голямо значение от вътрешните фактори имат хормоналния дисбаланс и приема на контрацептиви и кортикостероиди. Съветваме дамите с такива проблеми, да се консултират първо с дерматолог, едндролог или гинеколог и чак тогава да потърсят услугите на козметик.

Епилация

Мъжки тип окосмяване при жените

Характеризира се с много по-богато окосмяване, причината за което е сериозно заболяване на жлезите с вътрешна секреция. Нарича се хирзутизъм и се свързва с влиянието на андрогенните хормони или със свръхчувствителността на космения фоликул към тях.

Лицето на жената е обилно окосмено – по брадата, над устните, по челото и пред ушите. По цялата си дължина, ръцете и краката са силно окосмени. Наблюдава се засилена космена обвивка и по гърдите, по корема в долната му половина и по средната линия. Хирзутизмът най-често е хормонално нарушение на яйчниците, надбъбречните жлези и хипофизата.

При синдром на Шайн-Левентал (поликистозни яйчници) е характерно паталогично окосмяване, нарушение в менструалния цикъл и [акне. При този синдром лечението е само оперативно. Ако кистите на яйчниците са единични, успех може да има и билколечението.

Подмишници

Решение на проблема

Проблемът с окосмяването е много деликатен, но не и нерешим. Трябва да се намери верния път за решаване на проблема – да стане ясно дали окосмяването се дължи на болестен процес, или на индивидуални характеристики.

Запомнете, че е грешка в началото на пубертета да бръснете, скубете или подлагате лицето си на кола маска, в стремежа си да прикриете порасналите косми. След време ситуацията ще се влоши и самочувствието ви драстично ще намалее, може да се появи депресия или комплекс за малоценност.

За да се избегнат тези крайни състояния, трябва да направите консултация при лекар, който ще прецени какво лечение е необходимо. Повечето жени избързват и правят грешката да посетят първо кабинета на козметика. Те претърпяват много болки и разходи, но ако има болестен процес в организма им, той продължава развитието си и би могло да се стигне до нежелани усложнения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
иво
иво
24.09.2014 18:44
Много ме възбуждат окосмените жени, ако някоя окосмена дама желае да се забавляваме , без значение от възраста нека ми пише, аз съм съмостоятелен и не обвързан на 32 г. Пишете ми на скайп ка(без разстояние)георгиев на латиница или на поща кагеоргиев клюмба абв . бг за района на софия
3
10