ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Да се преборим с противните комедони

Да се преборим с противните комедони

Гнойна пъпка
Бамбукова кутия за бижута с огледало
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за бижута с огледало
30.00 лв.
Виж ››

Черните точки или комедоните, въпреки името си, могат да бъдат и с жълтеникаво-кафяв цвят.

Този тип пъпки са първият етап в образуването на акне. Те се формират преди бактериите да нахлуят в порите на кожата на пациента. Комедонът се развива в гнойна пъпка впоследствие.

Акнето обикновено се появява в периода на пубертета, когато хормоналните нива опират високи стойности. Наличието на по-интензивно движение на хормоните води до стимулиране на мастните жлези, които произвеждат мазни вещества. Те се натрупват, засядат и запушват порите. Когато запушената мазнина е изложена на въздух, става черна и тогава се появява комедонът на повърхността на кожата.

Няколко условия и обстоятелства могат да предизвикат появата на черни точки, или да изострят състоянието им, като например използването на различни кремове или тежък грим. Пъпките могат да засегнат хора с всякакъв тип кожа, но като цяло са по-често срещани при онези, които имат мазна кожа.

Комедони по носа

Свръхпродукцията на мастните жлези е основната причина за появата на черни точки и по носа. Това е най-вероятната зона, на която те избиват и се срещат при висок процент от хората по време на пубертета им. Пикове в производството на хормоните могат да доведат до високи нива на дихидротестостерон- хормон, който предизвиква хиперактивност в мастните жлези, причиняващ запушването на порите.

Ако кожата не се почиства старателно, повече черни точки могат да се появят, особено по време на тези периоди, когато са по-разпространени - като пубертета. Неправилно почистената кожа- не ексфолирана от мъртвия слой клетки, прави по-вероятно избиването на пъпки по лицето.

В някои случаи черните точки може да възникнат, ако се ползват овлажнители, лосиони против изгаряне на слънце, грим, или фон дьо тен.

Обикновено появата на младежките пъпки не е поради наследственост, с изключение на някои тежки форми на акне.

Храната не причинява акне, въпреки че родителите обикновено влизат в ролята на строги оратори и казват на децата си - тийнейджъри, да не похапват шоколад и мазни храни, защото мислят, че това стимулира образуването на пъпки. Някои проучвания насочват към взаимовръзката между консумацията на някои млечни продукти и появата на акне, но доказателства не са неопровержими.

Стресът не засяга пряко възникването на неприятните комедони. Въпреки това, тревожността, напрежението или ниското самочувствие могат да предизвикат младежите да чоплят своите черни точки и акне, което пък да доведе до замърсяване и още по-силното им влошаване. Казано по-просто: поведението, произтичащо от стрес, може да влоши симптомите на акнето, но не и самостоятелно да е техен причинител.

Какви са възможностите за лечение на комедоните

1.Хормонално лечение – контрацептичните препарати често се използват за лечение на черните точки и акнето и нерядко- с много добри резултати. Препоръчителният прием може да се определи при консултация с гинеколог.

Почистване на лицето

2. Почистване на кожата - почистването на лицето с добър препарат за отстраняване на мъртвия слой епителни клетки като ексфолиантите, или с продукти на основата на салицилова киселина, са идеално решение.

3.Лекарства – „Adapalene” е трето поколение локален ретиноид, който се използва основно в лечение на леки до умерени форми акне. Много от пациентите с комедони са имали добри показатели на подобрение при ползването му. В САЩ „Adapalene” е достъпно под името на марката „Differin” в три препарати - 0.1% в крем, 0.1% в гел и 0.3% в гел. Само 0.1% в крем и 0.1% в гел разновидностите са на разположение в Европа.

4. Излагане на ултравиолетови лъчи – слънчевите бани помагат за овладяването на акнето, като насърчават кожата да се бели, което помага за деблокиране на порите. Печенето на слънце или използване на солариуми може също да помогне. Въпреки това, такава процедура е важно да се обсъди с лекар. Излагането на кожата на слънчева светлина, ако се прекалява, също така повишава риска от слънчеви изгаряния и развитието на рак на кожата.

5.Коса - мазната коса може да докосва често кожата на вашето лице и да разпространи замърсяване й, в някои случаи, да насърчи възникването на черните точки и акнето. Придържането на косата далеч от лицето, може да ви помогне също в лечението на камедоните.

6. Определен вирус може да се пребори с черните точки и акнето. Той живее върху кожата ни и е естествено за него да търси и унищожава бактериите, отговорни за комедоните. Изследователи от университета в Питсбърг са посочили, че "впрягането" в терапия на вируса, чиято естествена храна са бактериите, може да предложи изключително полезен способ за лечението на това състояние на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest