ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Навици, водещи до образуването на зъбна плака

Навици, водещи до образуването на зъбна плака

Зъбна плака
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Плаката е микробен филм, който се натрупва по повърхността на зъбите, и около венечната тъкан, и е следствие на полепнали частици храна. Когато тя не е своевременно отстранявана и почиствана от устната кухина, може да се превърне в по-твърдо образувание, когато калцият, фосфорът и други минерали в слюнката започнат да съдействат на този процес.

Плаката и зъбният камък под линията на венците не може да се види. Натрупвайки се там, тя може да доведе до пародонтоза. Когато пародонталните признаци напреднат, това индикира, че плаката се е втвърдила до зъбен камък, който увеличава обема си и разхлабва свързаността на венечната тъкан със зъбите.

Основният компонент на калция е калциевият фосфат - твърдо, неразтворимо съединение, което се отлага и споява върху зъбния емайл в близост до или под линията на венците. И плаката, и зъбният камък, са вредни за зъбите, тъй като те насърчават образуването на кариес, разяждайки емайла на зъбите.

Когато плаката се е втвърдила в зъбен камък, той има грапава повърхност, което прави още по-лесно за хранителните частици и веществата от напитки да се прикрепват по него и към зъбите.

Вредните навици за образуването на зъбна плака, са както свързани с това какво ядем, но така и с това колко пъти на ден спазваме дентална хигиена.

Похапването на най-различни шоколадови сладкиши с лепкав карамелен пълнеж или нуга, различните желирани бонбони или пиенето на сладки безалкохолни напитки оставят в устата захари, които прилепвайки се към повърхността на зъбите, са основна храна за развитие на бактериите. Те консумират и смилат захарта, която се превръща в киселина, увреждаща зъбите и образуваща плаката.

Никой друг не може да забележи, ако не си миете зъбите два пъти всеки ден. Но вашите зъби ще го почувстват. Бактериите обичат простите въглехидрати като захар и се развиват интензивно при наличието им.

Моркови, ябълки, краставици и много други сурови зеленчуци и плодове са полезни за зъбите и за нивото на отделяне на плака, въпреки захарта, която се съдържа в тях.

Почистване на зъбен камък

В допълнение похапването на богато на плодове и зеленчуци меню и ограничаването на консумацията на преработените храни и полуфабрикати ви предпазва от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и рак. За да се запазите достатъчно добре зъбите си от плаката, мийте ги внимателно два пъти на ден, като съблюдавайте да използвате пасти за зъби със съдържание на флуорид.

Точната техника на изчеткване не е толкова важна, колкото се концентрирайте да се уверете, че сте достигнали с четката всички повърхности на зъбите от всяка една страна.

Изгризвайте хрупкави зеленчуци или плодове, чиято кожа естествено масажира венците и изтърква от тях насъбраната плака. Бъдете все пак внимателни с хапването на някои плодове с ципи, които се шмугват и застояват в междузъбното пространство като: мандарини, портокали и грейпфрути. Семенцата на горските плодове също могат да заседнат между зъбите и трябва да бъдат незабавно отстранени.

Подобряването в грижата за устната кухина и своевременното отстраняване на плаката може да се постигне с използването на конец за зъби.

Въпреки всички тези способи за почистване обаче, има недостъпни за четката пространства между зъбите, в които плаката спокойно се натрупва. Повечето стоматолози препоръчват да се прави професионално отстраняване на плака и зъбен камък два или повече пъти годишно. Веднъж годишно зъбното почистване от плака се счита за задължително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest