ezine.bg»Статии»Красота»Лице и Тяло»Да нося ли контактни лещи?

Да нося ли контактни лещи?

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1548
Контактни лещи
Магнитни стелки за акупресура
Препоръчано за теб:
Магнитни стелки за акупресура
13.00 лв.
Виж ››

Всеки от нас е малко или много суетен. Носенето на контактни лещи е въпрос на избор – в първия случай хората, които имат проблеми със зрението могат да предпочетат да ползват контактни лещи или очила, а в другия - те могат да бъдат носени просто от желание за промяна във външния вид и цвета на очите.

Контактните лещи са кръгли, много фини и прозрачни, лесно могат да бъдат изгубени или просто забравени някъде. Те могат да бъдат с положителен или отрицателен диоптър и съответно с различни цветове, според желанието на този, който ги носи.

Биха могли се носят и само с козметична цел - за промяна на цвета на очите, за защита от слънчевите лъчи и корекция на роговицата. Препоръчително е да посетите очен лекар или специалист, преди да сложите контактни лещи, поради каквато и да причина – дали козметична или заради проблеми с очите (астигматизъм, късогледство, далекогледство).

Не е добре да се поемат излишни рискове и един преглед при специалист не би бил излишен. Освен всичко друго, там ще получите подробна информация, кои контактни лещи ще са най-подходящи, как да ги носите, дали можете да спите с тях, дали е добре да спортувате с тях, как да ги съхранявате и др.

Лещите биват 2 два вида – меки и твърди контактни лещи. Всеки от тях си има своите предимства и недостатъци. Леките контактни лещи са няколко вида според процента на водното им съдържание – ежедневните, които са с около 40% водно съдържание и се използват само за 13-15 часа на ден, след което е нужно да се свалят.

Тридневните лещи са с около 60% водно съдържание и се носят до седмица. Седмичните и месечните меки лещи са с около 75 % водно съдържание и както се разбира от името им, могат да бъдат носени от няколко седмици до няколко месеца, следвайки съответните инструкции за ползване.

Възможно е и да се развият различни видове алергии. Добре е да знае, че с меките лещи се свиква изключително бързо, но рискът от гъбични инфекции и замъглено зрение е висок. Меките лещи позволяват и промяна на цвета на окото, което ги прави подходящи за хората, които просто искат някаква промяна.

Цветни контактни лещи

Усещането при носенето на твърди контактни лещи е доста по–различно, отколкото при по–меките. Както писахме с меките лещи се свиква доста по–бързо, окото ги приема по–добре, но предимството на твърдите лещи е че имат по–дълъг живот и образът е по–бистър. Рискът за гъбични инфекции е много нисък, но пък по–лесно могат да изпаднат от окото. При астигматизъм е препоръчително да се носят твърди лещи.

Поради своята твърдост дразнят роговицата на окото, което предизвиква сълзене и зачервяване. Ето защо е добре да се посети специалист, тъй като вече има създадени и нов вид хибридни лещи, които имат характеристиките на двата вида – с твърд цевтър и мека периферия. Различните марки лещи също предлагат безброй разнообразия. Водещите компании в изработването им са Франция, Япония и Италия.

Изборът дали да носите лещи или очила е изцяло ваш, в зависимост от това, как ще се чувствате, как окото ви ще приеме лещите и как вие ще се възприемете с тях, дали ги използвате по необходимост, или просто като козметичен аксесоар.

Слагането на лещи е въпрос на адаптация, като мъжете в началото имат повече трудности с това, защото жените са свикнали с докосването на клепачите си, поради използването на декоративна козметика. Всички случаи са твърде индивидуални.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest