ezine.bg»Статии»За Дома»Какво отопление да изберем

Какво отопление да изберем

Избор на отопление
Регулируем органайзер за окачване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Регулируем органайзер за окачване
13.50 лв.
Виж ››

С разгара на новото строителство все повече хора се чудят какво отопление да изберат. С настоящата статия ще се опитаме да синтезираме приоритетите и недостатъците на по-известните видове, които се делят на няколко категории – отопление с електричество, на твърдо гориво, с парно, с газ и със соларни панели. Независимо от настоящата статия, проучете внимателно всички видове, за да можете да прецените кой вариант е най-подходящ за индивидуалните ви нужди.

Отопление с електричество

Най-евтиният вариант за отопление с ток е климатикът. Приоритет на този уред е неговата мултифункционалност – освен за отопление през зимния сезон, служи и за охлаждане в горещините. Ако вече сте решили, че ще се отоплявате с климатик, намерете най-подходящото място, на което ще го поставите. Ако го монтирате над леглото в спалнята си, ще си спестите възможността да се разболеете от него. При покупката на този уред, обърнете внимание на мощността. Ако търсите отопление за целия си апартамент или къща, в търговската мрежа се предлага мултисплит система – външно тяло с няколко вътрешни.

Отопление на ток

Плюсове на климатиците – поддържа се лесно и чисто, бързо затопля помещението, използва се и за охлаждане през летните месеци.

Минуси на климатиците – може да замръзне през зимата, при по-големи помещения и сметката ви за ток ще бъде по-голяма.

Отопление с твърдо гориво

Чудесен начин за отопление на големи жилища, но ще трябва да имате помещение за съхранение на горивото. Този вариант е малко мръсен и ангажиращ. Но все пак се замислете, дали една камина няма да допринеса за романтиката и домашния уют?

Плюсове на твърдото гориво – изгоден вариант за отопление на големи жилища.

Минуси на твърдото гориво – ангажира с време за подготовка и чистене, замърсява околната среда.

Централно парно

отопление с климатик

Различни са отзивите за този тип отопление. Качеството централно парно зависи от много обстоятелства – мястото, на което се намирате, на кой етаж живеете, а също и от радиаторите които имате. Добавете и малката икономическа подробност, че цените на парното постоянно поскъпват, определено не води в класацията за варианти на отопление. Друг голям недостатък е, че може да ви спрат отоплението посред зимата заради некоректни съседи. Друга подробност, която не е за пренебрегване е, че през първите студени дни ще трябва да използвате друг начин за отопление докато пуснат парното.

Плюсове на парното – поддържа постоянна температура, непрекъснато има топла вода.

Минуси на парното – липсва сигурност, цените постоянно се покачват, не можете да го използвате навсякъде.

Отопление с газ

Отопление на газ

Препоръчваме отоплението на газ, защото е качествено, чисто и най-вече евтино. Уловката тук е, че първоначалната инвестиция за такова отопление е голяма. Газта се придвижва по медни тръби, а и качествените бойлери не са по джоба на всеки. Друга подробност е, че газта не се предлага навсякъде - само в големите градове, но дори и там, в някои райони, все още няма възможност да се прекара. Предимство на този тип отопление е, че освен за поддържане на добра температура, може да се използва и за готвене, т.е. още една възможност да спестите пари.

Плюсове на газа – евтино, чисто и качествено. Освен това имате наличие и на топла вода.

Минуси на газа – скъпа първоначална инвестиция, невъзможност да се използва на всички места.

Соларни панели

Соларните панели са все още много непопулярен начина на отопление в България. Тук първоначалната инвестиция е също крупна. Друга необходимост е да имате нужда от покрив с изложение на слънчевите лъчи. Все пак, веднъж инсталирани слънчевите колектори с избиват инвестицията, тъй като отоплението ви е почти безплатно, както и топлата вода.

Плюсове на соларните панели – евтино, чисто и качествено отопление, наличие и на топла вода.

Минуси на соларните панели – огромна (и непосилна за повечето домакинства) първоначална инвестиция.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest