ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»За или против приспивателните?

За или против приспивателните?

Жана Г.Жана Г.
Новак
554256
Безсъние
Електронен термометър за деца-35%
Препоръчано за деца:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
5.50 лв.
Виж ››

Ако страдате от сериозни проблеми със заспиването или се будите по няколко пъти на нощ, не взимайте веднага приспивателни, а се опитайте да се справите с помощта на изпитани народни средства.

Ако те не помагат, посъветвайте се със специалист, който да ви предпише приспивателни. Но имайте предвид, че започнете ли веднъж, ефектът на приспивателните бързо отминава и организмът ви ще има нужда от все по-голяма доза от тях.

Затова е по-добре да опитате да се справите сами с проблема си. Всеки ден преди лягане се разхождайте на чист въздух за десетина минути.

След това взимайте топла вана, изключете телевизора, пуснете си тиха музика и си легнете в чистото легло в предварително проветрената спалня.

Не четете книги, не гледайте филми, слушайте музиката със затворени очи и си представяйте, как краката и ръцете ви натежават. Представяйте си различни красиви картини, спомняйте си за отпуската си и си представяйте любими места.

Приспивателни

За да сте сигурни, че ще заспите, изпийте чаша топло мляко с добавка от една чаена лъжичка мед, няколко ментови листенца за аромат и съвсем малко канела.

До възглавницата си сложете ароматно топче от памук, напоен с любимото ви етерично масло. Намажете тялото си с ванилов лосион преди лягане – този аромат действа успокояващо и отпускащо.

До леглото, на нощното шкафче, оставете чаша със студен чай от мента и лайка, подсладен с малко мед. Ако се събудите, изпийте малко от чая и се опитайте отново да заспите. При събуждане не включвайте телевизор или книга.

Приспивателните се препоръчват само в крайни случаи, когато наистина нищо друго не помага. Но обикновено на другия ден ще се чувствате като пребити. Това се дължи най-вече на действието на някои от съставките на приспивателните, които ви карат на другия ден да сте вяли, отпуснати и да не можете да се концентрирате.

Въпреки това на пазара вече се срещат и приспивателни, за които се твърди, че не влияят върху концентрацията и към тях не се привиква.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest