ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да накарате детето да подреди стаята си

Как да накарате детето да подреди стаята си

Разхвърляна стая
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Най-трудната част от отглеждането на детето е неговото възпитание. Чувстваш се неподготвен – не знаеш как да направиш забележка, кога какво е редно, а във възпитателните книги съветите са най-вече да сме справедливи, да бъдем внимателни, да не отстъпваме от думата си и т.н.

Звучи лесно, но на практика задачата е с повишена трудност. Възпитанието на детето започва от момента, когато се появи на бял свят. Създаването на навици – например, ако непрестанно го носите, а то заплаква всеки път, когато го оставите – ето това е вече създаден навик. Бебето се е научило как да ви накара да го носите, а вие толкова много искате вашето отроче да е спокойно и да не плаче. И с течение на времето нещата все повече се усложняват.

Ако в началото можете да кажете нещо и вашето мнение да се приема от детето безпрекословно, с минаването на времето, нещата определено се променят. Децата имат един особен период, в който постоянно отричат всичко около себе си и правят точно обратното на това, което сте им казали. Такъв е примерът с подреждането на стаята – как да го накарате да я подреди, без да звучите твърде строго и без детето да подкопава вашия авторитет и да подлага думите ви на съмнение?

1. Важно е да научите детето да подрежда своите вещи от съвсем крехка възраст, за да може това да се превърне в навик за него, а не в някаква много сложна и почти непосилна задача.

Възпитание

2. Направете подреждането част от играта, част от някакво много интересно за детето занимание – предложете му да му четете книжка или да му разкажете приказка докато си подрежда нещата.

3. Друг начин е да започнете да подреждате нещата заедно – покажете му кое къде трябва да стои, колко е хубаво когато е подредено и всичко си е на мястото, защото така ще има повече пространство за игра.

4. Поддържайте и вашите вещи подредени, защото ако сега не смее, съвсем скоро детето ще порасне и ще ви зададе въпроса защо вие си оставяте стаята разхвърляна, а неговата трябва да е винаги изрядна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest