ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Висок холестерол и ниско кръвно налягане

Висок холестерол и ниско кръвно налягане

Високо кръвно налягане
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Високият холестерол ви поставя в опасност от сърдечно-съдови заболявания. Ниското кръвно налягане по някакъв начин може да подпомогне този риск. Ниското кръвно налягане поддържа стените на вашите артерии структурно изправни, което прави по–лесно придвижването на холестерола във вашата кръв и кръвоносна система, вместо да се задръсти в съединителните тъкани, което се получава, когато кръвното ви налягане се повиши. Начинът на хранене, правилната диета и промени в стандарта ви на живот може да ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвното налягане.

Висок холестерол и Ниско кръвно налягане

Високият холестерол се измерва при 200 милиграма на децилитър кръв или повече. Колкото по близки са нивата на холестерол до 200 мл/дцл., толкова са по–големи са възможностите за сърдечни заболявания. Ако той стигне до 240 мл/дцл., шансът да получите сърдечно заболяване е два пъти по–голям от на човек с 200 мл/дцл, според Американската Асоциация на Сърдечни Проблеми.

Показатели от 120/80 mmHg се считат за нормални. Ниското кръвно значи, че или вашето систолично кръвно налягане се измерва в нива по-ниски от 180 или най–ниските измерения на вашето диастолично кръвно налягане са по–малко от 80.

Промени в начина на живот

Някои фактори, които ви поставят в опасност от сърдечна атака или удар, остават извън вашия контрол. Хора над 50 години или такива с наследствена история от сърдечни проблеми са с по–голям риск от останалите хора. Можете, обаче, да смъкнете нивата на холестерол, като свалите малко килограми и правите повече упражнения и движения. Ако пушите, отказването на цигарите ще ви помогне да намалите нивата на “лошия” холестерол /липопротеина с ниска плътност /ЛНП/. Този холестерол е известен и с факта, че запушва артериите.

Ако пиете алкохол, едно или две питиета на ден могат да повишат нивата на “добрия” холестерол - липопротеина с висока плътност /ЛВП/, но приемането на по–голямо количество не е препоръчително и може да ви навреди.

Висок холестерол

Препоръки за хранителния режим

Можете да намалите нивата на вашия холестерол, като смените количеството и вида на мазнини във вашата храна. Препоръчително е да ограничите вашия дневен холестерол между 200 mg - 300 mg, дневната доза прием на наситени мазнини трябва да е между 16 гр. и 22 гр., дневната доза на транс мазнините трябва да е до 2 г, а общият дневен прием на мазнини - между 44 г. и 78 г. Тези, които са в риск от сърдечни проблеми и болести, трябва да се стараят да следват приема на по–ниските препоръчани дози мазнини.

Съображения

Можете да намалите нивата на холестерол като отхвърлите от менюто си яйца, органично месо, пълномаслените млечни продукти, скариди и др. Можете да поддържате нивата на наситени мазнини, като си избирате семпли порции храна съдържащи малко протеин.

Ограничете трансмазнини като замените маргарина с маслиновото олио и избягвате места за хранене навън, където шанса да готвят с вредни за вас продукти е много висок. Гледайте да контролирате по всякакъв начин приема на храна. Добавете повече полезни мазнини към вашия хранителен режим, като увеличите приема на риба, ядки и семена.

Консултирайте се с вашия личен доктор относно ниското ви кръвно, ако усетите симптоми като замъглено виждане, отпадналост, затруднено дишане, виене на свят и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#168957
Никъде не пише, че трябва да се спре сладкото и шоколада!!! Сладкото се натрупва в организма във вид на мазнини. Т.е. който яде сладко - все едно че яде мас! Имаш ли висока долна граница на кръвно над 100 значи развиваш склероза на артериите! Яйцата, хайвера, пърженото и месото, особено свинското - са напълно забранени! Иначе рискуваш инсулт, инфаркт. Плодове, зеленчуци, ленено масло и маслини, ядки - бадеми, лешници и др. помагат...
1
3