ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Възпаление на небцето и венците

Възпаление на небцето и венците

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Възпаление на небцето
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Възпалението на небцето и венците са два проблема, които трябва задължително да се лекуват, за да не доведат до много по-лоши последици.

Възпаление на небцето

Небцето се състой от: твърдо небце и меко небце, завършващо с мъжеца. То разделя носната кухина от дихателното гърло и устата. Причините за неговото възпаление могат да доведат и до възпаление на цялата уста. А те са лоша устна хигиена, гниещи зъби, пушене или ядене на горещи ястия, отравяне с живак, олово, йод, бром, диабет, сифилис и др. Признаците, които болният може да усети при възпаление на небцето са топлина или сърбеж на даденото място. Също така е възможно лигавицата на небцето да се зачерви, както и да се появят малки язвички. В това състояние при преглъщане ще се усеща болка.

Този вид възпаление е опасен, тъй като може да предаде възпалението на всеки един компонент в устата ви. При леки случаи, като например при лошо поставена изкуствена челюст, е достатъчно сутрин и вечер да се прави леки масажи на небцето с мокър палец, натопен в готварска сол. След това устата се изплаква с хладка вода. При по- тежки случаи обаче е наложително болният всеки ден да прави гаргара на устата с хладък чай от лайка, отвара от жълт кантарион, равнец, или с борова вода по 1-2 часа. Също така е желателно страдащият от възпаление на небцето да се подложи на диета, включваща млечно-растителна храна, умерено солена и подкиселена с малко лимонов сок или слаб разтвор от винена киселина (от аптеката). Лютото, алкохол и тютюн са забранени.

Възпаление на венците

Възпаление на венците

Началната фаза при възпаление на венците е зачервяване или кървене. При невземане на мерки обаче това прераства в много лоши последствия. Венците започват да отстъпват от другите зъби, в тях се образува и събира гной, а това може да доведе до падането им. Самото възпаление представлява бактериална инфекция на тъканите и костите, които обграждат и поддържат зъбите. Може да бъде два вида: гингивит и пародонтит.

Гингивитът е умерен вид възпаление, засягащо венците и тъканите, които ги обграждат. Негови симптоми са почервеняване, подуване и кървене на венците. Лекуването на тази разновидност е лесна- ежедневно почистване с паста и конец, както и редовно посещаване на стоматолог с цел почистване, е напълно достатъчно.

Пародонтитът е прогресивната версия на гореописаното възпаление. Той се разпространява и по долната част на венеца, което поврежда зъбните тъкани и костта. При пародонтита венците се отделят от зъбите и на оставеното празно място се развиват бактерии. Те, от своя страна, повреждат костта, която държи зъбите и може да доведе до тяхното падане. При установяване на този вид възпаление е нужно лечение от стоматолог, както и такова с антибиотик.

При по-сериозно възпаление на венците може да се наложи и хирургическа намеса.

Към здравето на небцето, венците и устата като цяло не трябва да се отнасяме лекомислено. За да не се стига до неблагоприятни последици е най-добре да полагате ежедневна грижа за устната кухина и да вземате мерки от рано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest