Ezine.bg»Статии»Здраве»Лечение и Процедури»Как да си направим инхалация

Как да си направим инхалация

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k250
Инхалация

Инхалацията се препоръчва при бронхит, настинка и други дихателни и синусни заболявания. Тя отпушва запушените синуси и белодробни пътища, като помага да се освободи секрета, за да се диша по-леко и да се излекува настинката по-бързо.

Когато правите инхалация, е много важно правилното ѝ приложение. Прави се не по-рано от 1-1.5 часа след хранене при съблюдаването на няколко правила:

- Вниманието да не се отвлича с разговори и др.; при заболявания на носа трябва да се вдишва и издишва през него без напрежение, а при заболявания на гърлото, трахеята, бронхите и белия дроб – през устата; дрехите не бива да са стегнати и затрудняващи дишането; до час след инхалацията не бива да се разговаря, а още по-малко – да се приема храна или нещо за пиене.

В домашни условия най-разпространена е парната инхалация. Лечебният ѝ ефект се изразява в проникване на топла пара в дихателните пътища, наситена с лесно-изпаряващи се лекарствени вещества.

Правене на Инхалация

Парните инхалации се провеждат над съд с гореща вода (4-5 чаши), в която са разтворени лечебните препарати. На децата НЕ се провеждат парни инхалации, тъй като могат да доведат до изгаряния на горните дихателни пътища. Продължителността на процедурата е от 1 до 3 минути, прави се 1-2 пъти дневно.

Народни рецепти

Инхалациите със сода подпомагат отхрачването. Разтворът се приготвя от 1 л. вода и 4 ч.л. сода бикарбонат.

За лечение на възпалени сливици се правят инхалации с лук или чесън. Сокът от лук или чесън се получава, като се смачка зеленчука с преса и се прецеди получената каша през марля. Разтворът се приготвя в съотношение 1:10 (1 част лук, 10 части вода).

Инхалации с пари от лечебни растения също действат благоприятно и са много полезни. Изпарения от игличките на бор, хвойна, ела, кедър, както и листата от евкалипт, дъб, бреза, мента, цветовете на липата, лайката и лавандулата имат дезинфекциращо и противовъзпалително действие. Най-добре е да се комбинират няколко растения, като пропорцията е 1 с.л. растителен материал на 250 мл вода.

Когато има инфекции на горните дихателни пътища може да се запарват мащерка, риган, лавандула, подбел, градински чай, лайка, като съотношението отново е 1 с.л. растителен материал на 250 мл. вода.

Отвара от Лайка

При остри респираторни заболявания, се препоръчват следните инхалации:

Инхалации с лайка: 1 с.л. цветове от лайка се заливат с 1 ч.ч. кипяща вода. Оставят се да престоят 20-30 минути, след което към тях се долива кипяща вода, до 1 литър. Охлажда се до необходимата температура (35-40°С) и парите се вдишват едновременно през устата и през носа в продължение на 10-15 минути.

Инхалации с мед: Пчелният мед се залива с топла преварена вода (с температура около 40°С) в съотношение 1:5 (1 с.л. мед на 5 с.л. вода). Редуват вдишвания през устата и през носа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
54
45
33
25
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Станчев
Станчев
12.10.2016 10:47
Много по-добре е да се ползва инхалатор с пара ( за деца и възрастни ), за да се запази кожата на лицето. Такъв модел може да се види в сайта Шоп100.инфо
3
0