ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»На какво се дължи сухотата в очите

На какво се дължи сухотата в очите

Жана Г.Жана Г.
Новак
554250
Изкуствени сълзи
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

Сухотата в очите, известна още като синдром на сухото око, е състояние на очите, което възниква при недостатъчна хидратация и смазване на външната повърхност на окото със сълзи.

При сухота в очите възниква усещане за пясък в очите, а също така усещане за парене. Сухотата в очите е характерна за по-възрастните хора, но напоследък все повече млади хора страдат от сухота в очите заради дългите часове, които прекарват на компютъра.

Тези, които носят контактни лещи, могат да усещат сухота в очите в помещения с климатик, както и пред компютъра, а също така при вятър. Обикновено изкуствената сълза се използва, за да се преодолее сухотата в очите.

Сухотата в очите възниква, когато повърхността на окото се овлажнява лошо. Овлажняването се осигурява от слъзна ципа, която се образува върху окото от слъзната течност.

Изтъняването на тази ципа или нейното нарушение води до изсъхване на роговицата, от което се получава усещане за раздразнение в окото. То става свръхчувствително към сухия въздух, вятъра и цигарления дим.

Очен преглед

С възрастта очите отделят по-малко слъзна течност и тя недостига за нормалното овлажняване на окото. Сухотата в очите може да се предизвика и от някое лекарство. Такъв ефект понякога имат диуретиците, някои антидепресанти, някои антихистамини, някои орални контрацептиви и дори някои капки за очи.

Сухотата в очите може да се развие при ревматоиден артрит, както и при неблагоприятни външни условия, които предизвикват изпарение на сълзите от окото.

Продължителният престой пред монитора, телевизора и пред микроскоп води до намаляване на честотата на мигане. Това предизвиква повишено изпарение на слъзната течност.

Сънят с полузатворени клепачи също може да предизвика сухота в очите. При сухота в очите се получа неприязън към ярката светлина, която дори може да предизвика главоболие.

При сухота в очите възникват понякога конюктивит, но може да се увреди роговицата. В по-сериозни случаи може да се стигне до перфорация на роговицата. Затова е добре при усещане за сухота в очите да се посети лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
51
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Даниела
Даниела
29.08.2014 21:23
Днес се връщам от Александровска и определено ще си обърна повече внимание от сега нататък на зрението.
0
0