ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кога се налага лумбална пункция

Кога се налага лумбална пункция

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k495
Лумбална пункция
Регулируем колан за изправяне на стойката
Препоръчано за теб:
Регулируем колан за изправяне на стойката
34.00 лв.
Виж ››

Лумбална пункция е медицинска процедура, при която се взема проба от течността в долната част на гърба, за тестване. Куха игла се вмъква между най-долните два прешлена, откъдето се взима пробата. Тя се нарича ликвор.

Тази манипулация се налага при диагностична или лечебна цел - при съмнение за възпалително заболяване на нервната система (менингит, енцефалит), кръвоизлив, мултиплена склероза, наличие на повишено ликворно налягане, каквото се отчита при хидроцефалия и др.

В някои случаи при провеждането на лумбалната пункция в ликворното пространство могат да бъдат въведени: - медикаменти с лечебна цел (антибиотици); - анестетици; - контрастно вещество, при провеждане на миелография; - лумбалната пункция може да се приложи за намаляване на ликворното налягане.

Лумбарнта пукция се извършва само и единствено в болнични условия. Пациентът трябва да е в седнало или легнало странично положение, при което краката са свити към корема, а главата към гърдите. Използва се локално обезболяващо.

Медицински тестове

Иглата се почиства и се въвежда обичайно между 3-ти и 4-ти лумбални (поясни) прешлени. Изтича ликвор, който се оценява по цвят, прозрачност и налягане, и се изпраща за изследване в ликворологична лаборатория.

След приключване на процедурата може да се изпита болка единствено при премахването на иглата. Общата процедура трае 10-15 мин. В следващия час е препоръчително пациентът да лежи.

Редки изключения включват кървене, инфекция, мозъчно вклиняване.

Изследването лумбална пункция се препоръчва при някое от следните заболявания:

- съмнение за туморно образувание на главния или гръбначния мозък; - полиневрит тип Гилен-Баре; - гноен менингит.

След извършването на процедурата, изследванията са готови в рамките на 30-40 мин.

При нормални стойности взетият ликворът е нормално безцветен, прозрачен с налягане от 100 до 200 мм. Н2О. След това стойността на ликвора се изследва по- обстойно с микроскоп, както и вида на клетките, и нивото на глюкозата. Нормалният брой клетки е до 10.106/л. левкоцита, а нормалната в ликвора глюкозата е 2.22 - 4.44 ммол/л.

Ако има отклонения в нормата, съответно ликворът ще има жълто-кафяво цвят, характерен за прекарани кръвоизливи. Еритроциторахията (наличие на еритроцити) говори за пресни кръвоизливи. Мътният ликвор е характерен и за гнойните менингити.

Изследването не трябва да се прави при фебрилитет (висока температура); възпалителни процеси; локална инфекция; нарушена хемостаза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest