ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Приготвяне на лекарства от билки

Приготвяне на лекарства от билки

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k526
Билколечение

Билката е растение или растителна част, която се използва за аромат, вкус и с терапевтични цели. Билкови продукти са навлезли в медицина, като хранителни добавки, които хората приемат, за да се подобри тяхното здраве.

Много билки се продават и под формата на таблетки, капсули, пудри, чайове, екстракти, пресни или сушени. Въпреки това някои от тях може да доведат до здравословни проблеми, някои не са ефективни, а някои може да взаимодейства с други лекарства, които приемате.

За възможно най-безопасна употреба използвате билкови лекарства след консултация с Вашия лекар, както и не приемайте по-голяма доза, отколкото етикетът препоръчва.

Лекарствата от билки обикновено се приготвят като те или се сваряват на отвара, или се запарват. Естественият им вид по принцип не е подходящата форма, в която могат да се употребяват с лечебна цел. За приготвянето на отварите и запарките билките трябва предварително да се наситнят.

За тази цел листата, цветовете и стръковете се нарязват на частици с размери, не по-големи от 5 мм. (листата на мечото грозде и други кожести листа - не по-големи от 1 мм.), стъблата, корите, коренищата и корените - не по-големи от 3 мм, а плодовете и семената не по-големи от 0.5 мм.

Билкови запарки

Отвара: Билката се надробява и се изсипва в предварително сложена, кипяща вода. Отгоре се залива с вода със стайна температура, като съда се затваря с капак и се оставя на кипяща водна баня в продължение на 30 минути. След изтичането на времето съда се изважда и се оставя 10 минути да изстине.

След това отварата се прецежда. Отварите от листата на мечо грозде, от дъбовите кори, от коренищата на кървавичето и от някои други билки, които съдържат танини, трябва задължително да се прецедят веднага след изваждането на съда от водната баня.

Запарка: Надробената предварително билка се изсипва в домакински съд, а отгоре се залива с определеното количество вода със стайна температура. Съдът се затваря с капак и се оставя в продължение на 15 минути в кипяща вече водна баня, като често се разбърква.

Лекарства от билки

Когато посоченото време изтече, съда се изважда и се оставя да изстива при стайна температура не по-малко от 45 минути. Когато изстине напълно, запарката се прецежда и и се добавя вода до предписаното количество. При приготвяне на запарка с 1 до 3 л вода времето за нагряването трябва да се удължи до 40 минути.

Прецеждането на отварите и на запарките обикновено се извършва през марля.

Настойки: Спиртни, спиртноводни или спиртноетерни извлеци от билки. Приготвят се чрез накисване, изместване или разтваряне на екстракти. За извличане на силно действащи съставки съотношението между изходната билка и готовия продукт трябва да бъде 1:10, а при слабо действащите - 1:5.

Екстракти: Концентрирани извлеци от лекарствени растения. Те биват течни, гъсти - вискозни маси, със съдържание на влага не повече от 25% и сухи - ронливи маси, със съдържание на влага не повече от 5%. За извличането им се използва вода, спирт с различни концентрации, по-рядко етер и други, като понякога се прибавя киселина, някоя основа, глицерин, хлороформ и др.

Постепенно опитът и знанията за лечебните растения се обогатява. Едни билки се възприемат като полезни за човека, други като ненужни, а трети - като вредни. За съжаление днес билкотерапията все още се подценява като възможност за лечение на някои заболявания. Не трябва да забравяме обаче, че едни от първите и ненадминати по своите качества лекарства са получени от билки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest