ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Коктейли за специални поводи

Коктейли за специални поводи

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k476
Коктейли
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 4 броя пластмасови решетки за сифон
3.90 лв.
Виж ››

Ако сте решили да направите изискано парти и искате да изненадате приятно приятелите си, най-добрата идея е да разчупите обстановката с идейни коктейли.

Коктейлът е смес от различни видове алкохол или плодови сокове, които изненадват с приятната симбиоза между отделните съставки. Когато решите да поднесете коктейли на някой специален повод, то трябва да сте сигурни, че гостите ви ще останат очаровани. Коктейлите се делят на алкохолни и безалкохолни, и на топли и студени. Алкохолните коктейли биват високоалкохолни и нискоалкохолни, докато безалкохолните биват млечни, плодови и зеленчукови.

Важен елемент при приготвянето на коктейла е чашата. Използват се чаши, съобразени със съответния коктейл. Силните и малки коктейли се сервират в чаша за мартини или уиски. Големите и меки пък се поднасят във висока водна (хайбол) чаша, или широка чаша на високо столче. Преди да започнете приготвянето на същинския коктейл се уверете, че чашите са добре полирани.

Рецепти за коктейли

За да получите максимален ефект за вашите коктейли, може да използвате някои идеи за украса. На първо място е украсата „цитрусова спирала” – изрежете тънка лентичка от цитрусов плод. Колкото по-дълга е лентичката, толкова по-ефектна ще е спиралата. От кора на цитрусов плод може да се направи и възелче – просто изрежете лентичката кора и направете възелче от нея.

Друг акцент, който можете да добавите към коктейла е индийско орехче. То се използва настъргано, като не трябва да се прекалява с количеството му и, разбира се, да се съобразено с вкуса на основните коктейлни съставки.

Правене на коктейли

Настърганият шоколад е елемент, който се използва в много рецепти. Подходящ е за декорация на коктейли. За целта настържете шоколад върху сладкарска хартия и поръсете коктейла. За по-едри стърготини използвайте нож. Същият визуален ефект може да се постигне и с канела.

Декорацията на самата чашата не трябва да се пропуска. Използвайте „матирането”: намажете ръба на чашата с парченце лимон, след което потопете и леко завъртете чашата в сол или захар.

Ледът пък е елемент, който не трябва да се пропуска при приготвяне на коктейли в шейкър. Най-подходящ е ледът на кубчета.

Коктейлите са предимно смеси от алкохол с някакъв разредител, но не ги подценявайте - алкохолното им въздействие може да е по-пагубно дори от това, на твърдия алкохол. Затова консумирайте с мярка и удоволствие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest