Ezine.bg»Статии»Здраве»Подходящи храни за кърмачки

Подходящи храни за кърмачки

Храни за кърмачки

Кърменето поставя организма на жената пред сериозни изпитания и за да може да ги посрещне, тя трябва да се съобразява стриктно с храните и напитките, които приема. Кърмата е най-доброто хранене новороденото бебе. Голяма част от хранителните съставки в кърмата зависят от храненето на майката и затова хранителният й режим влияе не само на собственото й здраве, но и на бебешкото.

Практически препоръки за хранене по време на кърмене

Кърмене

Вероятно сте наддали 3-4 килограма след бременността, но чрез кърменето (и ако се храните правилно) ще си възвърнете нормалната форма. Не се опитвайте да ускорите този естествен процес на отслабване чрез специални диети, защото така ще намалите количеството на кърмата си. Заради рязкото отслабване ще се изтощавате по-лесно, а имунната ви система ще се понижи. С други думи казано, няма да се отрази добре на здравословното ви състояние.

По време на кърмене храната ви трябва да бъде по-богата на енергия, отколкото в периода преди забременяването. Принципите на здравословно хранене важат с пълна сила за кърмещата жена. Порциите ви трябва да бъдат разнообразни. Ежедневното ви меню трябва да включва поне един представител от основните групи храни - зърнени, зеленчуци, плодове, мляко и млечни продукти, риба, яйца, месо, бобови храни и ядки.

Плодови сокове

Ограничете консумацията на животински мазнини. За сметка на това пък наблегнете на плодовете и зеленчуците; храните, които са богати на калций - мляко и млечни продукти; продукти, съдържащи белтъци – риба, яйца, месо (но не тлъсто), бобови храни и ядки.

Задължителна е употребата на много течности – поне 8 чаши дневно. Кърмещата жена трябва да навакса течностите, чиито недостиг се появява поради големия разход на вода при образуването на кърмата. Вода, айран и домашно изцедените плодови или зеленчукови сокове са най-добрият избор. Ако сте напълнели след раждането, избягвайте напитките със захар.

Ядки

Не употребявайте алкохол или силно ограничете употребата на алкохолни напитки, тъй като могат да преминат в кърмата.

Пушене по време на кърмене е строго забранено! То намалява способността да образувате кърма и понижава съдържанието на витамин С в кърмата.

Внимавайте с кофеина, тъй като също може да повлияе на кърмата ви. Прекомерните количества кола, кафе, чай и напитки с високо съдържание на кофеин могат да предизвикат хиперактивност и проблеми със заспиването на бебето ви.

Използвайте винаги пресни храни, измивайте ги добре, съхранявайте ги в хладилник. Приготвяйте на достатъчно високи температури и за достатъчно дълго време ястията си. Не забравяйте, че в този период здравето на вашето бебе, зависи от вас, затова бъдете много внимателна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest