ezine.bg»Статии»Здраве»Цистит при бременни жени

Цистит при бременни жени

Цистит при бременни жени
Пулсов оксиметър - син
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
Виж ››

Циститът е много деликатно състояние, изключително болезнено, ако се е развил, и много смущаващо, заради непрестанните позиви за уриниране. Най-честата причина за появата на цистит е настинка – ако краката ви са изстинали, това е начинът организмът да го съобщи.

В нормално състояние, лекарят ще направи нужните изследвания и ще ви изпише таблетки, които трябва да вземате. Да не забравяме също, че циститът е доста упорит и е нужно да се лекува дълго време, за да се излекува напълно.

На какво е решението, ако имаме цистит, докато сме бременни? Как да разберем, че страдаме от това състояние, ако нямаме болки и как ще се излекува?

Важно е да уточним, че циститът е много често срещано заболяване при всички жени и особено при бременните. Те са предразположени към тази инфекция на пикочния мехур. Причината за това е, че хормонът прогестерон отпуска мускулатурата на пикочните пътища.

Цистит при бременни жени

Съответно това дава възможност на урината да се задържи по-дълго, което от своя страна прави пътя на бактериите по-лесен. Как така се задържа по-дълго, като бременните уринират доста по-често от останалите?

Когато матката се увеличи, тя значително започва да притиска пикочния мехур, вследствие на което бременните уринират повече от останалите. Но от този натиск, пикочният мехур не успява напълно да се изпразни – това се има предвид, когато се каже, че бременната задържа урина.

Именно заради честите позиви за уриниране е трудно да се определи от бременната дали това е от самата бременност или се дължи на цистит. За да се разбере дали бъдещата майка има този проблем, е необходимо да се правят изследвания на урината през цялата бременност.

Това, което тя самата може да прави, е да следи цвета на урината си – ако забележи някакви проблеми, да не се колебае да уведоми лекар.

Не бива да се дава възможност на цистита да се развива до положение, в което вече боли при уриниране, за да не се усложнят нещата с плода. По усмотрение на лекаря, в случай, че жената има цистит се изписват определени таблетки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest