Ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Народна медицина при изгаряне

Народна медицина при изгаряне

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Мехлем против изгаряния

Ако сте се изгорили и искате да използвате алтернативни методи с билки вместо готови фармацевтични продукти, ето няколко рецепти за мехлем, който ще облекчи изгорената рана.

Трябва да сте наясно, че използването на тази рецепта в никакъв случай не може да замести медицината и употребата ѝ е изцяло на ваша отговорност. Поне може да сте сигурни, че ако не помогне, няма да ви навреди.

Все пак е редно да се посъветвате с лекар, тъй като сами едва ли бихте могли да определите степента на изгаряне, както и опасността от замърсяване на раната.

Можете да използвате този народен лек, за да облекчи болката ви и раната да зарасне по-бързо.

Лечебното средство се приготвя на базата на невен с основа олио. Народното лекарство ще бъде най-пълноценно, ако използвате ленено масло от аптеката, което пък е твърде скъпо. Евтиният му заместител е слънчогледово олио за готвене, но зехтинът също може да ви бъде от полза.

Изгаряния

Нарежете свежо набран цвят от невен и го поставете в буркан от компот. Прибавете слънчогледовото олио, лененото масло или зехтина догоре и затворете плътно с капачка. Поставете го на тъмно място за поне 40 дни. Много е важно да не поставяте буркана на пряка слънчева светлина или в хладилника.

Набавете си едно пакетче бял тамян (от 5 или от 10 грама) и едно пакетче медицинска дъвка. Ще са ви нужни още пчелен восък (колкото една кибритена кутийка) и 10 грама пчелен клей.

Изцедете олиото от буркана. Останалата смес изсипете в съд и оставете да се загрее върху котлон. Добавете топчетата тамян и разбърквайте с дървена лъжица, докато се разтопи. Направете същото и с медицинската дъвка, а след това поставете пчелния восък и пчелния клей.

Разбъркайте сместа на тих огън до пълното разтопяване на всички съставки и получаването на еднородна смес. Махнете отварата от котлона. Прецедете я в стъклени бурканчета и захлупете. Мехлемът е готов за използване при изгаряне и други кожни проблеми, изискващи бързо заздравяване.

Алтернатива при изгаряне е раната да се намаже със свинска мас и да се посипе с печено мляно чисто кафе. Може да се използва и спирт, смесен с камфор. След налагането с тези отвари раната трябва да се измие с топла вода.

Ако сте се изгорили с пара, горещо олио или др., намажете кожата си обилно с оцет и направете компрес. Оцетът ще предотврати появата на мехури.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest