ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Опасен ли е ускореният пулс?

Опасен ли е ускореният пулс?

DesislavaDesislava
Новак
177105
Ускорен пулс

Измерването на пулса може да даде много важна информация за здравето на човек. Всяко отклонение от нормалната сърдечна честота може да сочи сериозно медицинско състояние. Учестеният или ускореният пулс може да сигнализира за наличието на инфекция или дехидратация.

Нормалните стойности за сърдечната честота в покой:

Новородени - 100 до 160 удара в минута.

Деца от 1 до 10 години - 70 до 120 удара в минута.

Деца над 10 и възрастни; 60 до 100 удара в минута.

Сърдечен пулс

Добре тренирани атлети - 40 до 60 удара в минута.

Сърдечната честота или пулсът е скоростта, с която сърцето бие. Нормална сърдечна честота както бе отбелязано за здрави възрастни варира от 60 до 100 удара в минута. Ритъмът на сърцето се контролира от електрически импулси, произведени в естествения пейсмейкър, известен като синусов възел, разположен в дясното предсърдие (горната дясна камера).

При наличието на болест или медицинско състояние, сърцето може да отговори като започне да бие твърде бързо. Сърдечна честота, която е значително по-висока от нормалното състояние, е известна като тахикардия.

Въпреки че някои хора, които имат висок пулс, не изпитват никакви симптоми, има други такива които могат да чувстват замайване, задух, слабост или болка в гърдите. Високата честота на пулса пречи на нормалната функция на сърцето, което може да доведе до опасни последици.

Образуването на кръвни съсиреци

Сърдечни проблеми

Това състояние може да доведе до ускорен сърдечен ритъм на сърцето, което да изпомпва кръвта неефективно. Това означава, че съкращенията на сърдечния мускул са толкова бързи, че кръвта остава в долните камари. Като кръвта седи в долните камери на сърцето, може да се образуват съсиреци.

Кръвният съсирек в сърцето може да блокира притока на кръв, в резултат на което да се стигне до сърдечен удар. Ако пък съсирека се изпомпа от сърцето, може да премине през артериите и да достигне до тялото. Кръвен съсирек, който остава в артериите, водещи към мозъка лишават мозъка от кръв и следователно от кислород и в резултат на което се стига до инсулт.

Сърдечна недостатъчност

Тъй като сърцето бие по-бързо, може да изпомпава по-малко кръв към тялото. В отговор, сърцето се опитва да бие още по-бързо, за да предостави повече кръв и кислород на тялото. С течение на времето това води до по-голямо натоварване на сърцето. Когато сърцето не е в състояние да изпомпва кръвта толкова бързо, за да я достави до клетките и органите в тялото, които се нуждаят от нея се достига до сърдечна недостатъчност.

Припадък

Когато тъканите на тялото са лишени от кислород, човек може да се почувства замаян. Ако мозъкът не получава достатъчно кислород, то това води до припадък. Честото такъв припадък може да бъде много опасен. Това е знак, че мозъкът е сериозно лишен от кислород, което може да доведе до допълнителни усложнения, включително увреждане на мозъка и мозъчен инсулт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
55
43
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Мария
Мария
02.03.2016 17:10
много неприятно чувство,дайте съвет ако сте имали висок пулс
2
1
Бети
Бети
06.11.2013 13:48
има едно устроиство наречено холтар което показва какво точно се случва със сърцето.поставя се на кръста и се носи 24 часа.
1
0
mel
mel
24.10.2013 20:18
Здравейте! Аз съм на 22 г. и преди две години изпаднах в депресия, която успешно преодолях, но след това започнаха проблемите ми! Имах ускорен пулс, силно сърцебиене, сякаш сърцето ми ще изскочи всеки момент и да пази Бог, че ще спре! Ходих при кардиолог много добър специалист и каза, че ми няма нищо, че е на нервна почва! Но така или иначе все още го имам и постоянно изпитвам страх вече в продължение на 2 години! Ходя и на профилактични прегледи и като ми правят кардиограма е чиста! Моля помогнете ми вече незнам какво да правя! Благодаря!
0
0
Дида
Дида
23.11.2014 09:34
още ли сте така ? мисля че мога да ви помогна !Аз бях така -
пишете ми на мел
50
2