ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Да се предпазим от зъбен камък

Да се предпазим от зъбен камък

DesislavaDesislava
Новак
177105
Зъби

Зъбният камък е плака, която се втвърдява върху зъбите, точно над линията на венците или между зъбите проструги, където се образува като кафяво твърдо вещество, наричано от специалистите зъбен камък.

При някои хора цвета му е в сиво или черно. Натрупването на зъбен камък не е задължително да е причинено от лоша хигиена на зъбите, една от причините за натрупването му е кървенето на венците.

Начини за предотвратяване на натрупването на зъбен камък:

Яжте твърди плодове и зеленчуци

Твърдите храни като моркови, ябълки, краставици почистват зъбите до линията на венците и намаляват риска от кървене на венците.

Ябълка

Тези храни също насърчават здравето на зъбите, тъй като те не се задържат по тях след консумация, в действителност те помагат за остъргване на някои от меките въглехидрати, които биха могли да са се натрупат върху зъбите след хранене. Така че яжте твърди плодове или зеленчуци след всяко основното хранене.

Яжте кисели плодове

Киселите сокове от плодове като лимони са естествени избелващи агенти, така че те поддържат зъбите ви бели, когато се консумира редовно, но не в прекалено големи количества.

Киселината реагира с някои от храните, които са главни виновници за натрупването на зъбен камък, следователно те предотвратяват появата на плака или натрупването на зъбен камък. Яжте киселите плодове в умерени количества, защото, ако се консумират в излишък, те могат да разядат емайла.

Конец за Зъби

Използвайте конци за зъби поне два пъти седмично

Натрупването на зъбен камък е широко разпространено при някои индивиди, които си мият зъбите дори и по няколко пъти на ден, тъй като четката за зъби не винаги достига до празнините между зъбите. Конците за зъби ви помагат да се отървете от частиците храна между зъбите и оттам и за намаляването на натрупването на зъбен камък по зъбите.

Правете си профилактични прегледи поне два пъти годишно

Много хора не обръщат внимание на денталното си здраве и не ходят при стоматолог поради липса на здравно осигуряване.

Правете си стоматологични прегледи най-малко два пъти в годината, защото едва ли искате да загубите всичките си зъби до към 50-годишна възраст. Зъбите отслабват и могат да паднат след прекомерно натрупване на зъбен камък

Ограничаване на цигарите

Катранът от цигари се натрупва по зъбите, което води до пожълтяване и натрупване на зъбен камък. Това може да бъде вашата мотивация да се откажете от тютюнопушенето.

Дъвчете храната правилно за да намалите натрупването на зъбен камък по зъбите

Натрупването на зъбен камък в задната част на устата е често срещано явление поради неправилното дъвчене на храната. Храна, която е трудна за преглъщане се натрупва в най-трудно достъпните места в устата, което води до образуването на кариес и натрупването на зъбен камък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest