ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Скърцане със зъби - бруксизъм

Скърцане със зъби - бруксизъм

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Скърцане със зъби
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Скърцането със зъби, известно още като бруксизъм представлява периодично възникващите по време на сън пристъпни съкращения на дъвкателните мускули, които са съпроводени със свиване на челюстта и скърцане със зъби. Данните относно разпространението на бруксизма са доста противоречиви. Някои източници споменават, че между 1 и 3% от хората страдат от него, а други определят този процент между 5 и 10%, а половината от случаите са при деца.

Скърцането със зъби в повечето случаи е напълно неосъзнато. Ако продължи дълго време може да увреди зъбите или да започне да смущава нормалния сън.

Причини за скърцане със зъби

Причините за скърцането със зъби са различни. Най-широко разпространеното твърдение, че то се предизвиква от глисти няма съществени обоснования. Бруксизмът може да се наблюдава при хора, които имат дефекти в строежа на лицевия скелет, нарушена захапка и патология на ставите, които съединяват долната челюст с темпоралната кост.

Но според ортодонтите, изтриването на зъбите и проблемите в работата на темпорално-челюстните стави са по-скоро следствие, а не причина за възникването на бруксизъм. Силата на притискане между двете челюсти е между 150-180 кг, което е шест пъти по-силно отколкото при дъвченето на храната.

Бруксизъм

При възрастните хора скърцане със зъбите може да се появи след емоционално събитие, като загуба или болест на любим човек, раздяла с половинката, участие в сериозни конфликти, личен провал, както и при насилие над личността.

При децата, които са по-слабо защитени от емоционален стрес, скърцането със зъби се появява сравнително по-често. Причините могат да бъдат от съвсем битово естество – гледане на страшен филм преди лягане, увлечение по някакви компютърни игри, конфликт с родители, учители или съученици, наближаващи изпити или някаква предстояща изява.

Като предпоставка за скърцане със зъби някои лекари считат пониженото ниво на захар в кръвта /хипогликемия/, което е свързано с понижената функция на надбъбречните жлези. Скърцането със зъби нерядко се среща и при хора, които имат изразена чувствителност на зъбите към топло и студено.

Предполага се, че скърцането със зъби има и определена

генетична обусловеност. При голям процент от децата, които скърцат със зъби, някой от родителите е имал същия проблем през даден етап от живота си.

Симптоми при скърцане със зъби

Скърцането със зъби е проблем, който много хора не осъзнават, че притежават. В много от случаите скърцането се появява само нощем и не се усеща от човека, който го прави. Понякога обаче скърцането е толкова силно, че може да събуди партньора. При леките случаи скърцането не създава особени проблеми. В тежките случаи обаче се появяват неприятни симптоми като главоболие, чувствителност, износване или дори отчупване на зъбите.

Здрави зъби

Когато скърцането със зъби се превърне в хроничен проблем, се стига до патологично изтриване на зъбите и тяхното разрушаване. С течение на годините нарушението в работата на темпорално-челюстните стави способства за появата на мускулни болки, които имат различна локализация и главоболие.

Диагностициране на скърцане със зъби

Диагностицирането на този проблем понякога е много трудно. Това се дължи на факта, че самият пациент може да не го знае и поради това да не го съобщи в анамнезата. По време на преглед обаче се установяват изтрити части от зъбната повърхност.

Пациентът съобщава и за болки в зъбите или мускулите сутрин. Партньорът е много полезен в тези случаи, защото може да каже, че е чул скърцането през нощта. При съмнение се използват специални диагностични лентички, които регистрират мускулната активност нощно време. Те се залепват на бузата, а на сутринта се отчита резултатът, който се изписва на самата лента.

Лечение на скърцане със зъби

При тежките случаи на бруксизъм се изработват специални шини, които имат за цел предпазването на зъбите от по-голямо изтриване. Те могат да се направят от твърда или мека пластмаса, както и да бъдат комбинация от двете. Освен шините, пациентът трябва да усвои някои практики за намаляване на стреса като йога и медитация.

В определени случаи специалистът назначава миорелаксанти, които се приемат преди сън за успокояване на мускулатурата. При възникнали проблеми в дъвкателната функция и появата на свръхчувствителност се прави корекция на изтритите зъби.

Всеки пациент може да си помогне сам. На първо място трябва да се опита да анализира стресовите фактори и да се постарае да ги игнорира или поне намали до минимум. Практикуването на някакви упражнения преди сън, както и отпускането на дъвкателните мускули също са полезни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest