Невродермит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Невродермит
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Невродермитът, познат още като атопичен дерматит представлява хронично рецидивираща екземна болест, която настъпва в резултат на различни фактори. Жените стават по-честа жертва на невродермит, а стресът и безпокойството изострят симптомите му.

Невродермитът се среща в целия свят, но най-често поразява хората в северните райони. Заболяването протича с появата на сърбящи петна по кожата, които много често са грапави и плътни. Другите наименования на заболяването са хроничен лишей или сърбящ дерматит.

Различни са хипотезите за възникването на заболяването. От голямо значение са генетичните фактори и сривовете в имунитета. Често невродермитът възниква в резултат на функционални нарушения след отрицателни нервно-психически емоции, преживявания при раждане или след него. На фона на всички функционални нарушения се развива алергична реактивност.

Причина за заболяването могат да бъдат ендокринни разстройства, интоксикации с различен характер, нарушаване на дейността на отделителните органи. Може да се каже, че невродермитът е само външната изява на същинското заболяване, което трябва да се търси на друго място.

Симптоми при дерматит

Невродермитът протича в три стадия:

Първи стадий – първоначално обривът започва от лицето, а постепенно се разпространява по тялото и крайниците. Цялата кожа се зачервява, налице е силен сърбеж. Бузите изглеждат зачервени, с грапава и неравна повърхност, която създава усещането, че под кожата има песъчинки. Очертава се блед триъгълник от кожа с непроменен цвят, който е разположен около устата и носа.

Сърбящ дерматит

Засегнатата кожа е склонна към лющене и подмокряне. Постепенно кожните изменения обхващат и кожата на главата, седалището и раменния пояс. Клиничната картина е динамична. В редица случаи при добро общо състояния на болния, започва спонтанно влошаване с поява на нови, свежи обриви. Съществува опасност от разчесване и вторично инфектиране на кожните изменения. По-нататък се появяват астма, бронхит, запек.

Втори стадий – болестта се характеризира с хронично-рецидивиращо протичане, което много често зависи от годишния сезон, наблюдава се влошаване или затихване. Явленията на подмокряне на обривите вече се заместват с оформяне на корички, загрубяване на кожата и неприятни следи на разчесване, които с времето нарастват. Появяват се сърбящи плаки около носа, очите и устата.

Трети стадий – това е най-силната форма на невродермит. Обривите се групират на фона на сухата кожа по шията, глезените, лицето, около устата и очите. Релефът на кожата е силно подчертан. При много от болните се наблюдават сезонни колебания – влошаване на симптомите през зимните и пролетните месеци и подобрение през лятото.

Абсолютно във всички стадии на невродермит може да възникне генерализирано засягане на кожата с оточност, зачервяване и лющене, които са придружени с много силен сърбеж. След кожните прояви може да се засегне дихателната система. По стъпалата и дланите се засилва релефът. Някои болни страдат от безсъние и безпокойство.

Диагностициране на невродермит

Необходимо е да се потърси помощта на кожен лекар. Възможно е да се направят изследвания, които да отхвърлят наличието на друго заболяване. Характерните кожни изменения и оплакванията на пациент насочват лекаря към диагнозата невродермит. Възможно е да се направи алергичен тест /който проверява дали причината за сърбеж не е алергия/ и биопсия. Колкото по-рано се идентифицира заболяването, толкова по-бързо ще бъде излекувано то.

Лечение на невродермит

Първата стъпка в лечението е спирането на чесането, което е сравнително трудна задача. Ако чесането бъде прекратено, кожата може да се върне в нормалното си състояние, но понякога е необходимо да минат месеци. Лекуващият лекар препоръчва различни варианти на лечение. Единият вариант са лекарствата.

Сок от моркови

Приемането на антихистамини и кортикостероиди намалява тежкото възпаление и облекчава сърбежите. Някои пациенти може да се нуждаят и от антидепресанти или други лекарства срещу страховете и безпокойствата. Влажната обработка също е много важна. Върху засегнатата кожа се нанася лечебен крем и се покрива с памучна материя, която е предварително пропита с вода или разтвор.

Всеки засегнат от невродермит може да си помогне и сам. Хладните влажни компреси облекчават сърбежите; редовното къпане се отразява добре, а вместо сапун може да се използва хума. Трябва да се избягват сапуни с парфюми и оцветители. Болният трябва да носи гладки памучни дрехи, които не предизвикват никакво дразнене. Страхът и безпокойството могат да засилят сърбежа, затова трябва да се избягват.

Природосъобразното хранене също играе важна роля. Трябва да се избягват консервираните и замразени храни, а да се наблегне на картофи, кисело мляко, плодове и зеленчуци, бадеми, мед, пълнозърнест хляб. Добре се отразяват пресните сокове от моркови, ябълки и червено цвекло.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest