Алкохолизъм

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Алкохолизъм
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Алкохолизмът, познат като синдром на алкохолната зависимост представлява съчетание от телесни, мисловни и поведенчески разстройства, при които употребата на алкохолни напитки придобива по-висок приоритет за даденото лице, отколкото други видове поведение, които са имали значение в миналото.

Алкохолизмът притежава няколко основни характеристики.

На първо място е влечението /известно още като психическа зависимост/ да се консумира алкохол, за да се промени съзнанието, физическото или психическото състояние на човека. На второ място е толерансът – промяна в поносимостта на организма, която се изразява в необходимост от приемане на все по-големи и по-големи количества алкохол.

След време ефектът на опиянение се постига с много по-малко алкохол. Появява се абстинентен синдром, който се изразява в психически и физически дискомфорт при липса на алкохол. От дългогодишната злоупотреба се получава различни телесни повреди, а нарушението в социалния живот е неизбежно.

Специалистите различават три типа поведение на пиене. Първият е употребата – приемането на неголеми количества алкохол за кратък период от време. Приемът може да бъде мотивиран от опит за подражание, любопитство, забавление или други причини.

Вторият тип поведение е злоупотребата – приемането на големи количества алкохол, които сериозно вредят на здравето и социалния живот. Последният вид е зависимост, която се изразява във физично и психично състояние на вътрешна принуда да се консумира алкохол.

Алкохолна зависимост

Симптоми при алкохолизъм

За алкохолизъм се говори, когато три или повече от следните симптоми са били налице през последната една година:

Силно желание или чувство за вътрешна принуда да се консумира алкохол; Нарушена способност за контрол върху приема на спиртни напитки, която се отнася за началото, края или употребеното количество; Физиологично състояние на абстиненция; Прогресивно отпадане на всички останали алтернативни удоволствия или интереси, за сметка употребата на алкохол; Продължаване на консумацията на алкохол, въпреки видимите последици.

Симптомите на абстиненция имат различна тежест и са в различно съчетание помежду си. Появяват се след пълното спиране или рязко намаляване на количествата алкохол. Началото и протичането на абстинентното състояние е ограничено във времето и до голяма степен зависи от количеството и качеството на приеманите напитки.

Абстиненцията се проявява с две основни групи симптоми – психични и телесни. Психичните симптоми включват тревожност, депресия, раздразнителност и страх, напрегнатост и изключително силно желание да се пие алкохол. Телесните симптоми се изразяват в стягане в сърдечната област, повишено кръвно налягане, треперене на ръцете и устните, студена пот по тялото и лицето.

Диагностициране на алкохолизъм

В България от алкохолизъм страдат около 2.5% от населението. Съотношението между мъже и жени е около 6:1, като най-много злоупотребяват хората между 25 и 35-годишна възраст. Диагностицирането се извършва на база гореспоменатите критерии, както и на типичните прояви на болния.

Синдром на алкохолната зависимост

Лечение на алкохолизъм

Лечението на алкохолизма е комплексно, съчетавайки в себе си психотерапия, медикаментозна терапия и различни социални дейности. Първата и най-важна стъпка на терапията е детоксикацията– очистване на организма от отровите и облекчаване на симптомите на дискомфорт, които съпровождат абстиненцията.

В следващите етапи се лекуват и усложненията на алкохолизъм. За съжаление няма лекарствено средство, което може да намали желанието за консумиране на алкохол и вътрешната принуда.

Излекуването на алкохолизъм се постига с дълги години психотерапия, която в началото е индивидуална и/или фамилна подкрепяща терапия. За постигане на дългосрочно въздържание особено полезна е груповата психотерапия, която се извършва в клубове за анонимни алкохолици.

Усложнения при алкохолизъм

Алкохолът е много силна клетъчна отрова. Има добра разтворимост, поради което прониква през всички клетъчни мембрани и оказва вредното си действие навсякъде. В резултат от алкохолната злоупотреба могат да възникнат различни проблеми – нарушения в съзнанието, деменция, периферна невропатия, чернодробни заболявания, цироза, панкреатит, внезапна смърт.

Злоупотребата с алкохол повишава риска от ракови заболявания. Налице е понижен имунитет и риск от развитие на възпалителни заболявания. Болният може да загуби работата си, своето семейство, приятели и всички социални контакти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest