ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Сезонно афективно разстройство

Сезонно афективно разстройство

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Сезонно афективно разстройство
Сгъваема UV дезинфекционна лампа-16%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
50.40 лв.
Виж ››

При смяната на сезоните редица хора получават т.нар. сезонно афективно разстройство. То представлява емоционално разстройство, при което хора с иначе здрава психика получават панически пристъпи или депресивни епизоди през зимата или лятото.

През зимата се наблюдава най-голям процент на хора, страдащи от сезонно афективно разстройство. Твърди се, че появата и развитието на това разстройство са обусловени от промените в слънчевото греене, най-вече неговото намаляване. В полза на тази хипотеза се изтъква много високата честота на сезонното афективно разстройство в северните страни.

Учените допускат съществуването на определена връзка между слънчевите лъчи и нивата на серотонина в мозъка – изключително важен невромедиатор, чиито ниски нива предизвикват настъпването на депресивни разстройства. Споменава се и аргументът, че слънчевото греене оказва регулация върху някои поведенчески аспекти. Аналогична хипотеза пък отдава първостепенно значение на мелатонина, който се синтезира от епифизната жлеза в по-големи количества при липсата на слънчево греене.

Други специалисти обясняват разстройството с нарушения в метаболизма на серотонин, с генетични мутации в серотониновите рецептори и други. Повечето от изброените теории са напълно приложими към повечето форми на депресия, но в същото време се затрудняват да обяснят защото това разстройство настъпва при смяната на сезоните, най-често от преминаване от есен в зима.

Независимо какви са причините за възникване на сезонно афективно разстройство, в наши дни съществуват редица доказани терапии, които демонстрират висока ефективност и безопасност.

Депресия

Симптоми при сезонно афективно разстройство

Симптомите при сезонно афективно разстройство са същите, както при изпадане в депресия. Лицето страда от тревожност и необяснима умора, силна чувствителност, избухва в неочакван плач. Другите прояви са лесно разстройстване и засягане, болки в тялото, слаба концентрация, безсъние, загуба или намалено либидо, липса на желание за движение или друга активност, преяждане и настървен глад за сладко.

Хората, които страдат от това разстройство през лятото страдат от безсъние, липса на апетит и отслабване, сприхавост, плачливост, твърде слаба способност за концентрация.

При задълбочаване на сезонното афективно разстройство болният може да бъде обхванат от натрапчиви мисли за самоубийство. Поради тази причина състоянието в никакъв случай не бива да се пренебрегва и да се потърси специализирана помощ.

Диагностициране на сезонно афективно разстройство

Поставянето на диагнозата се извършва от специалист, който предвид клиничната картина и разговора с пациента сравнително лесно може да разпознае признаците на разстройството. Понякога е необходимо да се направят някои изследвания, които да отхвърлят съществуването на друг здравословен проблем.

Депресивни състояния

Лечение на сезонно афективно разстройство

По отношение на стабилизиране на настроението много добри резултати показват селективните инхибитори за обратно захващане на серотонина. От тях най-добър е флуоксетинът, който има много добри постижения по отношение на дългите депресивни епизоди. Страничните ефекти, които са свързани с приема му се изразяват в сърцебиене, гадене, главоболие, киселини.

Обикновено медикаментозната терапия се започва след настъпването на зимата и трае известен период след идването на пролетта. Жълт кантарион също притежава много добри антидепресивни свойства, а на пазара се предлагат редица продукти, направени на базата на тази билка.

Всеки човек може да си помогне и сам. На първо място е необходимо да се излиза по-често на разходки, по възможност при хубаво време. Учените препоръчват стаите да се осветяват с флуоресцентна светлина, защото се отразява добре на психиката.

Много добър ефект дава и терапията със светлина – светлотерапия. Тя се прилага сутрин и вечер, а сесиите траят по половин час. Терапията се състои във въвеждане в светлинна стая, в която яркостта на светлината е 25 пъти по-ярка от тази в нашия хол.

Засегнатите от сезонно афективно разстройство трябва да се стараят да бъдат максимално социално активни. Подкрепата от близки хора също е много важен фактор за бързото излизане от депресивния епизод. Здравословното и редовно хранене е задължително, с оглед осигуряването на организма на първичната физиологична потребност от енергия. Без зареждане с тази енергия може да се загуби и най-устойчивата ведрост и жизненост.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest