Психични заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Психични заболявания
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Психичните заболявания са болестни състояния, при които е засегнат мозъкът. Това са психози и душевни заболявания, които се проявяват във вид на разнообразни разстройства, поразяващи дейността на психиката.

Те могат да бъдат продуктивни, дължащи се на свръхактивност на психиката във вид на халюцинации, бълнуване, които напълно обсебват личността на човека. Психичните заболявания могат да бъдат негативни – свързани с изтощение и отслабване на психичната дейност. Тези заболявания могат да доведат до общи промени в личността.

Психичните заболявания са много по-разпространен проблем, отколкото предполагаме. Смята се, че около 40% от населението проявява под една или друга форма признаци на нарушена дейност на психиката.

Процентът на хората, които се нуждаят от психиатрична помощ и диспансеризирано наблюдение за щастие е много по-малък – около 5%. Лечение в клиника за душевно болни се прилага в 0.6% от случаите. Важно е да се отбележи, че тези цифри са относителни, защото засягат само хората, които са потърсили специализирана помощ.

Видове психични заболявания

Екзогенни психични заболявания – към тях спадат психозите, които се развиват под влиянието на определени външни фактори. Причина за тези заболявания могат да бъдат интоксикации, инфекции, ендокринни заболявания, заболявания на вътрешните органи.

Психопатии

Отделно трябва да се разглеждат психозите, които са получени в резултат на остри травми и продължително травматично действие върху живота на дадената личност. Към екзогенните психични заболявания спадат и психозите, които се появяват на фона на травма, родово или друг вид заболяване, което причинява тежки и необратими изменения в мозъчните структури.

Едногенни психични заболявания – тук съществена роля играе наследствения фактор, но въпреки това все още няма точна яснота относно механизмите на предаване от едно поколение на друго. Склонността към психично заболяване може да се прояви през поколение, а предпоставка за появата може да бъде тежко или шокиращо събитие.

Към тези състояния спада шизофрения, при която се запазва интелекта и съзнанието на болния въпреки появата на психичните особености. В тази група спада и маниакално-депресивната психоза, биполярното афективно разстройство / което редува периоди на потиснатост и еуфория, както и смесени между тях състояния/.

Съществуват психични състояния, които не спадат към нито една от изброените групи. Такива например са старческите психози в резултат на болест на Алцхаймер; изменения в психичното състояние при епилепсия. При тях е обусловена наследствена предразположеност и промени в структурите на мозъка.

Съществуват група заболявания, които са гранични и теоретично погледнато не се отнасят към психични заболявания, но изглеждат твърде близки до тях. Това са неврозите, които представляват хронични разстройства на нервната система, които се появяват при стрес.

Акцентуацията също спада в тази група. Това е състояние, при което се наблюдава изостряне на някои черти в характера. Най-често се появява в период на утвърждаване като пубертета например.

Психопатии – изразяват се в разстройство на личността и аномалии в характера, които се проявяват още от детска възраст. Психопатиите са постоянни и пречат на адаптирането към обществените норми.

Душевни болести

Симптоми при психични заболявания

На първо място могат да се появяват смущения в съня във всичките им варианти – от липса на необходимост за сън до хиперсомния; от късно заспиване до твърде ранно събуждане, тежки сънища и др. Болният страда от ниска самооценка, силна раздразнителност, непродуктивност, сензитивност, песимизъм, самоизолация и др. Разбира се симптомите до голяма степен варират от вида и тежестта на психичното заболяване. Най-общо проявите включват апатия, липса на интерес към ежедневието, мания, че все нещо не е наред.

Болният започва да се страхува от незначителни неща, започват трудности в работата, социалният живот загива. Много често лицето спира да се къпе и поддържа, често няма сили да стане от леглото. Физическите и поведенческите прояви на психичните заболявания са безброй, затова при първата нередност, която забележите с ваш близък човек, най-добре потърсете специализирана помощ.

Диагностициране на психични заболявания

При появата на първите симптоми на психични заболявания хората много често се обръщат към личния лекар. След отхвърлянето на хипотезата за физически проблем, пациентът бива насочен към психолог. Понякога диагностициране отнема повече време, но веднага след откриването на психичното заболяване трябва да започне лечение.

Лечение на психични заболявания

Лечението на психични заболявания е индивидуално и зависи от вида и тежестта на конкретното психично заболяване. Предписват се терапия с медикаменти и индивидуални консултации със специалист, които трябва да бъдат спазвани стриктно. Пътят е много дълъг, но излекуването е напълно възможно. Близките и приятелите трябва да оказват силна подкрепа на своя болен. Лечението може да трае години наред, а колкото по-рано е открито, толкова са по-добри прогнозите.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
димка славова
димка славова
15.03.2016 07:03
по този начин 80 процента от хората са пцехично болни
3
1
Митко
Митко
11.10.2014 07:35
Като пишете статии гледайте да са верни!
2
1
мария костадинова
мария костадинова
25.01.2014 19:41
Племенницата ми загуби блиските си,скри се и от мене за 2год.в момента е отишла на село да седи, на 31год.е ,интелигентно момиче,но отидох и видях ,че не се е къпала, не се мие,ходи със мръсни дрехи,не иска да ме послуша по повод на хигиена на тялото и облеклото си, не работи, не желае да прави нищо,говори си сама, и...не желае да я заведа при специалист,за лечение. Как да постъпя, сърди се когато реша да я помоля да се окъпе или облече, ...болничка е...но....какво да правя,как да я накарам да отиде на психиатър, какво да предприема,какво?
1
0
123
123
10.02.2014 17:02
Само психиатър може да помогне и лечение в болница.После ще пие лекарства и ще е по-добре.Ако трчбва и с полиция язаведете, защото става по-лошо.Търпение и обич.
1
1