Тения

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Тения
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Тениите представляват дълги сегментирани червеи, които принадлежат към семейство паразити, наречено Цестода. Тенията има нужда от гостоприемник, в който паразитирайки достигат зряла полова форма. Тенията няма гастроинтестинален тракт, а паразитира от червата на гостоприемника. Възрастната тения се състои от глава, шия и тяло.

Главата е снабдена с кукички и смукала, благодарение на които паразитът се прикрепва към лигавицата на червата. Тялото се състои от отделни сегменти, в които се намират яйцата. Тенията може да достигне дължина от няколко сантиметра до десетки метри. В тялото на тенията има едновременни мъжки женски полови органи.

Видове тения

Има няколко вида тения, които паразитират в храносмилателния тракт на човека:

Кучешка тения

Taenia saginata – говежда тения, която се среща най-често в Средния изток, Латинска Америка, Филипините и Европа;

Taenia solium – свинска тения. Среща се най-вече в Латинска Америка, Източна Европа, Китай и Индия;

Diphyllobothrium latum – рибна тения. Среща се в северните части на Европа /Финландия/, Австралия, Канада, Южна Африка;

Hymenolepsis nana – тения джудже. Разпространена е в места с лоши хигиенни условия, в страни със сух и горещ климат. Засяга предимно деца;

Echinococcus granulosus – кучешка тения. Тя е разпространена в северното полукълбо – Канада, Русия, Европа.

Начин на заразяване с тения

В жизнения цикъл на тениите участват един или няколко междинни гостоприемника и краен гостоприемник. Междинният гостоприемник е този, в който се развива част от ларвния стадий на паразита. В крайният гостоприемник паразита достига полова зрялост и се извършва размножаване. От него яйцата на тениите преминават във външната среда – почва, вода, растения.

Тении

От външната среда яйцата попадат в междинния гостоприемник или по-точно в храносмилателната му система. От яйцата се излюпват ларви, които попадат в тъканите на гостоприемника и образуват цисти. Крайният гостоприемник от своя страна се заразява чрез консумацията на месо, заразено с цисти. Именно така се затваря цикълът на тениите.

При повечето тении човекът е крайния гостоприемник. Възрастните форми се развиват в червата на човек и отделят яйцата си във външната среда, благодарение на изпраженията. Човек се заразява най-често с консумацията на месо – свинско, риба, говеждо, заразени с цисти на тения.

При кучешката тения човекът е междинен гостоприемник. Тук кучето е краен гостоприемник, в който се развива зрялата тения. С изпражненията си кучето замърсява околната среда. При консумиране на неизмити плодове и зеленчуци, които са замърсени с яйцата на кучешката тения, те попадат в червата на човек и от тях се излюпват ларви. Ларвите мигрират през тъканите в различни органи на човешкото тяло – черен дроб, мозък и бели дробове, образувайки кисти в тях.

Симптоми при тения

Повечето заразени с тения или не показват никакви симптоми, или имат леки до умерени оплаквания. Едно от най-честите оплаквания е пасивното или активно излизане на сегменти от тялото на тенията през аналния отвор, процес който е свързан с дискомфорт от страна на човека. Други симптоми са коликообразни коремни болки, запек или диария, загуба на апетит, замаяност, слабост, гадене, повишена нервна възбудимост, анален сърбеж.

Коремната болка и гаденето по-често се наблюдават сутрин и се облекчават при поглъщане на малки количества храна. Симптомите при малките деца са най-изразени – диария, гадене, раздразнителност, загуба на тегло.

При възрастни хора най-честото усложнение е появата на апендицит. Другите усложнения включват запушване на жлъчните пътища, растеж на тения на необичайни места – матка, средно ухо, жлезисти тъкани.

Диагностициране на тения

сурово месо

Откриването на тенията най-често се случва чрез изследване на изпражненията и перианалната област. Във фекалните проби се търсят яйца или части от тялото на паразита. При кучешката тения от голямо значение са образните изследвания. Благодарение на ехографско изследване могат да се открият кистите в черния дроб. В повечето случаи се правят стандартни лабораторни изследвания, а понякога се прилагат и имунологични изследвания.

Лечение на тения

Лечението на тения се извършва чрез прилагането на медикаментозна терапия, която включва антихелминтни препарати и витамини. При наличие на кисти в органите се налага оперативно лечение. Антихелминтните препарати действат директно в гастроинтестиналния тракт на пациента и спомагат за очистването на тялото от паразитите.

Профилактиката на тения включва поддържането на много добра лична хигиена, старателно измиване на хранителните продукти, измиване на ръцете след контакт с животни. Правилната термична обработка на месото също е много важна.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest