ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Да научим детето да не се страхува от доктори

Да научим детето да не се страхува от доктори

Детски лекар
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
Качество без компромис:
Музикален плюшен таралеж с проектор и 15 мелодии
56.00 лв.
Виж ››

Ако се обърнем към статистиката, тя ще ни каже, че всяко второ дете изпитва страх от хора със престилки – лекари, зъболекари, медицински сестри. Можем да го наречем дори инстинкт за съхранение – страхът се появява вследствие на асоциацията. Малките деца асоциират лекарите и изобщо медицинските работници с болка.

Ако можем да определим кои деца се страхуват повече, това ще са децата на родителите, които също се страхуват от това и подсъзнателно го показват на децата си. Нищо странно няма в този страх – децата се страхуват от доста неща, задача на родителите е да помогнат страхът да изчезне.

Детски прегледи

Като за начало започнете да говорите не детето къде отивате, защо отивате, какво ще се случи. Страхът от неизвестното ужасява децата много повече, от каквото и да било друго. Ако не знаят защо отивате в главичката на мъничето се появяват много страшни за него сценарии и започва да плаче, да изпада в истерия. Затова кажете каква е причината отново да посещавате лекар.

Ако ви се струва по-лесно разкажете на детето за организма, различните системи и какво се случва с тях като приказка. Така ще го успокоите и ще му дадете тема за размисъл. Кажете му защо грипът, настинката и изобщо вируса, с който са се заразили са лоши и какво прави лекарите добри.

Когато разказвате, не забравяйте, че говорите с детето си – то попива всичко, което казвате. Затова най-добре внимавайте какви думи използвате, колко подробно говорите и каква е интонацията ви.

Ваксинации за деца

Очаква се и вие да сте притеснени щом отивате на лекар за малкото си съкровище, но се опитайте да го прикриете – не предавайте вашето притеснение на детето. За него е достатъчен стрес, че отново ще види човека с бялата престилка.

И все пак в обясненията не бъдете прекалено конкретни – подробностите в пълния им вид, само ще го притеснят повече. След като излезете от кабинета, възнаградете го. Заведете го на сладкарница или му купете нещо, което обича. Покажете му, че се е държало правилно и вие сте доволни от това.

Хубаво е децата да познават лекаря, при когото ходят. Обикновено педиатрите имат подход с децата. Добре е още през началните срещи да се запознаят, да поговорят за нещо, за да може детето да види и другата страна на лекаря. По този начин следващите пъти няма да прави асоциация с болка, а с нещо друго, по-приятно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest