Полиневрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Полиневрит
Пулсов оксиметър - син-52%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов оксиметър - син
60.00 лв.
29.00 лв.
Виж ››

Полиневритът представлява заболяване, което притежава множество характерни особености – възпалителни, токсични, инфекциозни и др. Полиневритът засяга нервите симетрично, атакувайки както моторните, така и сетивните влакна.

Причинителите на това заболяване могат да бъдат микроби или токсини /както е в някои случаи на едра шарка, туберкулоза, дифтерит, бруцелоза/; екзогенни интоксикации /олово, арсен, алкохол/; ендогенни интоксикации /подагра, диабет/; при липса на витамини и най-вече на витамин В1.

Симптоми и видове полиневрит

Симптомите на заболяването варират в зависимост от засегнатите нерви. В началото полиневрит се проявява много остро с обща отпадналост и силна треска, но е възможно да протече бавно и прогресиращо. Продължителността на болестта е променлива и зависи от сериозността на процеса.

Алкохолен полиневрит

Алкохолен полиневрит – обикновено има смесен характер, но се локализира по-често в долните крайници. Проявява се силни болки в краката от коляното надолу, а нерядко се съпътства с психически разстройства /нарушения в краткосрочната памет, халюцинации, объркване/.

Полиневрит на Гилен-Баре – много често срещан. Тук освен периферните нерви, са засегнати и гръбначно-мозъчните коренчета. Често заболяването се предшества от простуда.

Диабетичен полиневрит – много често засяга седалищния нерв, предизвиквайки силни болки по цялото му протежение. Много често се наблюдават поражения върху черепно-мозъчните нерви.

Полиневрит при отравяне с арсен – наблюдава се при някои професии /бояждийство, стъкларство/, където работните материали съдържат арсен. При този вид полиневрит парализата поразява мускулите на пръстите и на четирите крайника на човек. Не е изключено да се засегнат и мускулите на лицето, зрителния и акустичния нерв. Неврологичните прояви са придружени от общи признаци на отравяне като стомашно-чревни смущения, трофични нарушения в кожата и ноктите.

Полиневрит в резултат на дифтерит – най-често се локализира в областта на черепно-мозъчните нерви. Протича с дихателни и сърдечни проблеми, както и пареза на очните мускули. Възможна е появата на тежки парализи в диафрагмата и крайниците.

Случаите на полиневрит при бременност са по-рядко срещани. При тях липсват клиничните характеристики. Живачният полиневрит също е рядко срещан и се главно се характеризира с тремор и пареза, в резултат на професионална интоксикация.

При професионални интоксикации с въглероден сулфид, полиневритът се характеризира с парализа на краката в областта на седалищния нерв, много често се засяга зрителния и слуховия апарат.

Полиневрит при порфирия

Полиневрит при порфирия – появява се в хода на заболяването порфирия и протича с болки в корема, парализа и силни болки в краката, психични разстройства. Поради съдържанието на порфирини цветът на урината е червен.

Тифът също може да причини полиневрит. В този случай се засягат както горните, така и долните крайници, а понякога се наблюдават сетивни нарушения в пръстите.

Диагностициране на полиневрит

На базата на оплакванията на пациента се назначават изследвания, които да открият точните причини за болестните прояви. Когато се установи засягане на повече от един нерв, значи става въпрос за полиневрит. Колкото по-рано се открие заболяването, толкова са по-добри шансовете за бързо излекуване.

Лечение на полиневрит

На първо място трябва да се приложат обезболяващи и противовъзпалителни медикаменти. Ако въпреки всички липсва ефект, се прилагат и стероидни препарати. След преминаването на острия стадий на заболяването се прилагат лекарства, които улесняват нервното предаване и в същото време възстановяват функциите на периферните нерви. Физиолечението има много широко приложение. Добри резултати дава комбинираната лазер-ултразвукова терапия, която се прилага по строго определена схема. Масажите не са препоръчителни.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
51
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати