ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Хранителна непоносимост

Хранителна непоносимост

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Хранителна непоносимост
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Хранителната непоносимост представлява реакция на храносмилателната система чрез образуването на IgG антитела към определени храни или някои части от тях. Реакциите при хранителната непоносимост са бавно формиращи се и не са животозастрашаващи, както е при хранителната алергия. Поради тази причина хранителната непоносимост не бива да се бърка с алергията, която се характеризира с бързи реакции от страна на лигавиците, кожата или вътрешните органи.

Хранителната непоносимост е реакция на храносмилателната система, а не на имунната, както е при алергичните реакции. Непоносимостта се изразява в невъзможност на организма да обработи дадена храна. Хранителната непоносимост е 3-4 пъти по-често срещана от алергията.

При хранителната непоносимост първият контакт се осъществява в храносмилателния тракт, за който е известно, че генерира около 80% от имунната система. Пробивът на нормалната чревна защита води до образуването на IgG антитела срещу хранителния дразнител, в резултат на което се създават голяма част верижни реакции, които натоварват метаболизма. Този процес се развива бавно и обикновено изисква продължителен контакт на дразнителя с храносмилателната система.

Причини за хранителна непоносимост

Непоносимост към храни

Хранителната непоносимост често зависи от многобройни фактори. Тези фактори много често включват полуфабрикати, стрес, влияние на околна среда, небалансирана диета, употреба на токсини или алкохол. Така чревната система е засегната и става лесно проницаема за храната и част от нейните компоненти, срещу които имунната система започва да се бори, възприемайки ги за чужди тела.

Системната консумация на неподходящи храни стресира имунната система и значително натоварва тялото. Като цяло хранителната непоносимост се причинява от липса на даден ензим, който е необходим за усвояване на конкретната хранителна съставка. В резултат на липсата му тази съставка започва да дразни храносмилателния тракт, а организмът не е в състояние да обработи правилно приетата храна.

Организмът най-често проявява непоносимост към храни, които за съжаление са твърде често консумирани – пшеница, мляко, ядки, шоколад, свинско месо, соя, яйца, цитрусови плодове, алкохол, чай, кафе, добавки в напитки и храни и др.

Симптоми при хранителна непоносимост

Хранителната непоносимост не протича с характерна симптоматика, която лесно да насочи към конкретния дразнител. Обикновено симптомите включват отпадналост, раздразнителност, хронична умора, колит, метеоризъм, кожни заболявания, наднормено тегло. Симптомите са много по-разнообразни от тези на класическата алергия, а организмът може да реагира всеки път по различен начин към един и същ продукт.

Диагностициране на хранителна непоносимост

Хранителни алергии

Хранителната непоносимост може да бъде открита с кръвен тест, благодарение на който се идентифицират хранителните продукти, към които организмът проявява непоносимост. В основата на изследването стоят телата IgG, които се превръщат в маркер за непоносимост към отделните хранителни групи. Тестът може да се прилага във всички възрастови групи, но не се препоръчва на деца. Необходимо е съвсем малко количество кръв, а резултатите излизат в рамките на един час.

Лечение на хранителна непоносимост

Диагнозата хранителната непоносимост не е тежка диагноза, но въпреки това изисква сериозно и най-вече упорито отношение. Резултатите от провеждането на кръвен тест винаги са съпроводени от индивидуални за всеки диетично-елмининационни програми. Те са базирани на степента на дразнимост към изследваните храни.

В повечето случаи се препоръчва избягване на проблемните храни, но и това невинаги е решение, защото някои от тях са необходими на организма. В аптеките може да се открият средства, които предотвратяват или облекчават реакциите на хранителната непоносимост, улеснявайки по естествен път постъпващата храна, която предизвиква негативната реакция.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest