Сухота в устата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Вода

Сухата уста е състояние, което е познато и като ксеростомия. Това не е болест, а по-скоро симптом за наличието на нередност или заболяване в организма. Разпространението на този проблем в цялата популация е твърде неясно поради малкия брой на проведените изследвания. Случаите на сухота в устата се увеличават от 6% при 50-годишните до 15% при хора около 65-годишна възраст.

Само по себе си, стареенето няма особено влияние върху секреторната функция на жлезите. За някои фактори /намаляване на птиалина, по-малката стимулация на периферните рецептори, увеличаването на муцина/ се предполага, че имат връзка със сухотата в устата.

Сухотата в устата може да има обективна връзка с хипофункция от страна на слюнчените жлези. Намаленият дебит на слюнчения поток се счита за намален, ако неговата стойност при нестимулирано отделяне е по-малка или равна на 0.1 мл за 1 минута, измерен за 5 до 15 минути.

Причини за сухота в устата

Обичайните състояния, които са свързани с хипофункция на слюнчените жлези и сухота в устата включват депресия, саркоидоза, ХИВ, дехидратация, хранителна недостатъчност, синдром на Даун, автоимунен тиреоидит, цьолиакия, хроничен панкреатит, ревматоиден артрит, болест на Сьогрен, проблеми с бъбреци и др.

Сухота в устата

Обичайните класове медикаменти, които се свързват със сухота в устата са антипаркинсоновите лекарства, цитотоксичните и антепилептичните медикаменти, седативните хапчета и транквилизаторите и редица други. Броят на случаите на сухота в устата се увеличава с увеличаване на приема на лекарства. Установено е, че продължителният прием на медикаменти е причина за засилване тежестта на симптомите на ксеротомията.

Симптоми при сухота в устата

Слюнката, която се отделя в устната кухина подпомага процесите на самопочистване, преглъщане, вкусова сетивност. Отделянето на нормални количества слюнка е важен процес за храносмилането и говора. При сухота в устата всички тези процеси се нарушават.

Оралната лигавица придобива сух и изпъкнал вид, езикът също може да е сух и нацепен. Обичайно, хората, страдащи от сухота в устата имат зъбен кариес, повишено натрупване на плака, пародонтит и възпаления. Трудностите при сдъвкване и преглъщане на храната може да са знак за напреднала хипофункция. Тези затруднения може да доведат до непълноценно хранене и свързаните с него проблеми.

Усложненията, които сухотата в устата причинява, са зъбен кариес, дисфагия, затруднено сдъвкване на храната, затруднения в говора, кандидоза и др.

Диагностициране на сухота в устата

Бъбречни болести

За диагностициране на състоянието денталните зъболекари могат да използват визуално-аналогови скали или обикновена скала, която е базирана на отделни категории. За доказване на диагнозата е необходимо снемането на подробна медицинска анамнеза, в която има информация за прием на медикаменти.

Следва клиничен преглед, провеждат се някои тестове като серологични изследвания, малка биопсия от слюнчена жлеза, образна диагностика на слюнчените жлези.

Лечение на сухота в устата

След поставянето на диагнозата и определяне на възможните скрити причини, зъболекарят започва индивидуално лечение, което е съобразено с тежестта на състоянието. Симптоматичното лечение включва често пиене на вода, употреба на гелове и води за уста, намаляване консумацията на кофеин и алкхолни напитки, овлажител за нощта. Системното лечение на състоянието включва прилагане на някои медикаменти, които зависят от конкретния случай.

Честото пиене на вода, дъвките без захар и ментовите дражета, употребата на несъдържащи алкохол води за уста са доказали своята полза в намаляване на неприятното чувство за сухота в устата. Поради факта, че сухотата в устата се усеща по-силно нощем, употребата на овлажнител е много полезна.

Флуориди и реминерализиращи разтвори са фактори с голямо значение за профилактиката на зъбния кариес. Редовните прегледи при зъболекар трябва да се провеждат на всеки шест месеца. Спазването на висока орална хигиена е задължителна.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest