Бълнуване

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Бълнуване
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Бълнуването представлява говорене на сън. Това е често срещано явление, което е по-характерно за децата и мъжете. В повечето случаи бълнуването се изразява в издаване на звуци или нечленоразделно говорене, но понякога протича във формата на диалог. Важно е да се знае, че бълнуването не е болестно състояние. Около 50% от децата от децата говорят на сън поради една или друга причина.

Специалистите смятат, че това се дължи на огромната информация, която мозъкът им трябва да обработи. При възрастните бълнуването често е израз на неспокойният сън, поради ангажираното съзнание за някакъв проблем.

Причините за бълнуване могат да бъдат още стрес, безсъние, безпокойство, разстройство на съня, епилепсия, прием на алкохол и медикаменти, тежки физически състояния.

Спане

Стресът е най-често срещаната причина за бълнуване. Чрез сънуването мозъкът успява да филтрира информацията, която е обработил през изминалия ден и да си почине. Колкото повече стрес е имало през деня, толкова по-голяма е вероятността за проблеми със съня и бълнуване.

Другата главна причина, която споменахме е безсънието. То може да се случи на всеки поради една или друга причина. Натрупването на безсънни нощи може да се изрази в бълнуване при заспиване.

Разстройствата на съня, пораждащи бълнуване са кошмарите, нощните страхове, както и влошеното мозъчно кръвоснабдяване. Тук важна роля играе и фамилната обремененост.

Депресията, освен с ниско самочувствие и лошо настроение, се свързва и с влошаване качеството на съня, в това число и бълнуване.

Симптоми при бълнуване

Говорене по време на сън

Ясно е, че главният симптом на това състояние е говоренето – в повечето случаи нечленоразделно, а понякога се проявява само в издаването на звуци. Бълнуващият сам не може да разбере какво се случва, затова половинката или родителят при малките деца играе важна роля. Когато бълнуването се случи еднократно, най-вероятно става въпрос за моментно състояние, но повтарящото се бълнуване говори за проблем, който изисква решение.

Диагностициране на бълнуване

Поставянето на диагнозата в някои случаи е труден и дълъг процес, поради характера на състоянието. Много рядко бълнуване е израз на сериозен проблем, но ако е в резултат на болест, тя трябва да бъде установена, за да се проведе адекватно лечение. Бълнуването не бива да е причина за притеснение, но все пак в някои случаи не е за подценяване.

Лечение на бълнуване

Когато бълнуването е породено не е породено от болестно състояние, лечението се извършва без прилагането на хапчета. На първо място лицето трябва да започне да спазва редовен режим на заспиване и събуждане. Това означава да се постарае да си ляга и става по едно и също време. От значение за добрият сън е проветряването на стаята.

Говорене на сън

Преди лягане не бива да се извършва физическа активност. Спортът е полезен, но трябва да се извършва сутрин или в ранния следобед. В тези часови интервали, спортуване не само не пречи, а помага на пълноценния сън. Вечер съзнанието и тялото не бива да се обременяват с излишни напрежения.

Алкохол и преяждане са напълно противопоказни преди лягане. Обременяването със задачи и проблеми късно вече също могат да повлияят негативно на съня. Лицето трябва да си ляга в максимално спокойствие, да изключи всички проблеми и терзания.

Когато бълнуването е породено от депресия, епилепсия и други болестни състояния, нещата са много по-различни. При диагностициране на заболяване, лечението се съсредоточава върху основния проблем, защото бълнуването е резултат от него.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest