Ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Причини за сълзене на очите

Причини за сълзене на очите

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Сълзене на очите

Очите могат да сълзят по много причини. Това може да е в следствие на възпалителен процес, атония, алергии или преумора. При всички случаи на това трябва да се обърне внимание, тъй като така организмът сигнализира за някакви проблеми или нарушения.

Сълзите са нужни на организма, но ако текат непрестанно, това причинява дискомфорт. Основна причина за сълзенето обикновено е липсата на витамин В2 или калий.

За да се определи дали това е причината, трябва да се обърне внимание на няколко симптома. Първо, освен сълзенето се появява и чувство на антипатия към света.

Очни проблеми

Нужда от допълнителен калий изниква при честа употреба на сол, силен чай и кафе, сънотворни лекарства и такива, които предизвикват по-често уриниране.

Също така и при физическо или умствено пренатоварване на организма. Съпътстващ симптом са студените ръце и крака. Човек бързо се уморява и се появява сънливост.

За да се запълни липсата на калий, трябва да включите в менюто си повече банани, краставици, боб и други продукти с високо съдържание на калий.

Ако носите контактни лещи, причина за сълзенето на очите може да е в несъответстващите за вас диоптри.

Контактни лещи

Ако очите сълзят обилно при слагане на лещите, значи човек има хиперчувствителна роговица или алергична реакция към препаратите за съхраняване на лещите.

В този случай може много лесно да се определи дали причината за сълзенето е в лещите, като просто се избягва носенето им за няколко дни. Ако има подобрение, причината е ясна и трябва да се обърнете към специалист.

При жените сълзенето много често е провокирано от употребата на козметични средства. Такива симптоми се предизвикват от евтина и некачествена козметика.

Друга причина за сълзенето може да е работното място или дори самия дом. Ако сълзенето се придружава от сухота в носа, тогава причината е в понижената влажност в помещението, с което организмът се опитва да се пребори, като увеличава сълзенето на очите.

Постоянното висене пред компютъра също може да причини сълзене на очите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest