ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Следобедната закуска ни пази от затлъстяване

Следобедната закуска ни пази от затлъстяване

Следобедна закуска
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Според някои изследвания, пътят към тънката талия минава през т.нар. дробно хранене - през интервал от поне 3 часа човек да приема оскъдно количество храна.

Интервалите могат да бъдат приблизително - основна закуска към 8 часа, след това втора 10.00-10.30 часа, обяд между 12-13 часа, трета закуска към 15-16 часа и вечеря най-късно към 18 часа.

Много е важно вечерята да бъде ранна, но уви българинът все още не е свикнал с това. Обикновено той сяда на масата към 20.30-21.00 часа, а често пъти вечеря и в 22.00 часа.

Хамбургери

В гореизброените човек можете да си хапнете плодове, млечни продукти, прясноизцедени фрешове. Полезно е да изпиете сока до 15-20 минути след направата му, защото след това в него остава само плодова вода, въглехидрати, а витамините са в минимално количество.

Запознатите твърдят, че дробното хранене е много полезно, защото в организма постоянно постъпват хранителни вещества и се избягва периодът на гладуване.

Всички знаем, че когато не предоставяме на тялото си регулирано количество хранителни запаси, поемайки следващата порция, организмът има се презапасява. Това води до натрупване на мазнини и преработване на въглехидратите в мазнини - респективно до напълняване.

Напълняване

В този ред на мисли следобедната закуска е от изключителна важност. 70 грама извара в следобедните часове ще ви предпази от затлъстяване. Подходящото време за нея е около 15 часа. Можете да замените изварата с пресен плод или фреш.

Друг вариант е пълнозърнеста бисквита, а ако водите по-динамичен начин на живот и изразходвате повече енергия, с нея можете да приемете и 10 грама въглехидрати като шоколад, мед или мармалад.

За следобедна закуска можете да си похапнете още половин чаша обезмаслено кисело мляко или парченце сирене. Ядките също са добър вариант и засищат много. Добре е, ако ги консумирате в сурово състояние.

Българинът не е свикнал да се храни регулирано. Често, вместо да се храни на малки порции и често, той поглъща неимоверни количества наведнъж. Може би на това, както и на застоялия начин на живот, се дължи нарастващия процент на затлъстелите хора у нас.

Оправдаваме се със забързаното си ежедневие, но режимът на правилно хранене е въпрос на организация и самодисциплина. Пробвайте и ще се изненадате от бързия резултат и благоприятно влияние върху здравето и фигурата ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest