Ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Отглеждане и грижи за ириси

Отглеждане и грижи за ириси

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k248
Отглеждане и грижи за ириси

Тези красиви цветя носят името на гръцката богиня на дъгата, вероятно защото можете да ги видите разцъфнали в най-разнообразни цветове. Родът на ириса е голям и включва около 250 - 300 вида, обитаващи най-различни области от северното полукълбо.

Можете да откриете ириса край бързите гористи потоци, по ниските планински склонове или ливади, а дори и в пустинните области по Средиземноморието, Азия и Северна Африка. Тези цветя са многогодишни, тревисти растения, формират право цветно стъбло, което може да бъде и разклонено.

Растенията се различават и по външния си вид - някои са високи над 1 м, а други представители са джуджета. Това огромно многообразие може да бъде разделено в две групи - ризомни ириси и луковични ириси, като последните са разпространени предимно в сухите климатични области.

Най-популярните сортове принадлежат към ризомната група, в която попадат брадатите и голобрадите ириси, които се отглеждат най-много като декоративни градински растения, и луковичните ириси, които са по-малобройни.

Характерната черта на брадатите ириси е, че имат власинки по външните венчелистчета, което им придава кадифен вид. От тях са създадени хиляди хибриди, различаващи се по височина, време на цъфтеж и багра на цветовете.

Голобрадите ириси са с гладки венчелистчета и са изключително разнообразни. Те се разпределят в много подгрупи, като най-известните са тихоокеанските, сибирските, зимните и водните ириси. Някои сортове имат много ефектни цветове с контрастни жилки, при други листата са вечнозелени и имат декоративен ефект през цялата година, дори след като прецъфтят.

Отглеждане и грижи за ириси

Луковичните ириси се отличават с по-дребните си размери, поради което са най-подходящи за оформяне на алпинеуми. Сортовете от тази група имат различна височина, време на цъфтеж и са пъстро обагрени, като някои от тях излъчват и силно, приятно ухание.

Периодът на цъфтеж на ирисите е изключително продължителен, като обхваща времето от ноември чак до юли, според различните сортове.

Подходящо време за засаждане и размножаване е след като ирисите прецъфтят. За тази цел най-добре е да изберете късното лято или ранната есен. Трябва да осигурите на растенията поне месец - месец и половина преди нахлуването на първите студове.

Изберете им слънчево място в градината и ги засадете във влажна почва. Мястото трябва да се огрява от слънцето най-малко 6 часа дневно. Растенията могат да виреят и на сянка, но тогава вероятността да цъфнат е нищожна. Ирисите се нуждаят от добра циркулация на въздуха, затова не ги задушавайте, като ги обграждате с друга растителност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest